„Вече имаме възможността да предвидим как и накъде COVID-19 ще мутира и да се създадат средства, например - ваксини за тези варианти на вируса, които биха били най-възможно заразни и опасни в бъдеще”.

Това заяви пред медиите пулмологът и депутат от ПГ на „Демократична България" д-р Александър Симидчиев.

„Знае се кои части от вируса ще мутират най-интензивно и какви са посоките на еволюция. На базата на това можем да предвидим накъде ще тръгне самата мутация. Това е много позитивно защото този процес става управляем.”, каза още той.

По думите му в държави, в които има по-ниско ниво на заразяване или не толкова тежко боледуване, мерките могат да бъдат отхлабени.

„При нас, за съжаление, това, което се получава е, че населението все още остава рисково за тежко боледуване и за висока скорост на разпространение на вируса”, смята пулмологът.

Той коментира и нивото на ваксинация у нас

„Смисълът е ние да се пазим като общност, а когато тези, които искат да пазят другите, са около една трета от всички, които подлежат на разпространение на заразата, не можем да се отворим като други държави, защото там голяма част от обществото е защитено.

При нас не е така и затова се налагат мерки.”, посочи още той.

Къде остана да се крие грешката при налагането

„Още в началото на въвеждане на мерките и ваксините, действията на редица хора доведоха до разколебаване на хора. В момента колкото и да искаме, не можем да наложим мерките, защото 2/3 от хората са против тях и ваксините”, каза още Александър Симидчиев.

„Вярвам, че заради високите нива на заразност при Омикрон, доста хора ще се заразят. Въпросът е дали това ще доведе до значим имунитет и дали вирусът няма да мутира.

Не говоря за мутация в България, защото сме малка популация, а за това да внесем отвън мутирал вариант. Най-често такива има сред хора с по-нисък имунитет, каквито са в Южна Африка, например.”, добави пулмологът.