След 10 месеца очакване съдът публикува мотивите си за оправдателната присъда на Йоан Матев. Миналият март магистратите го обявиха за невинен за убийството на Георги Игнатов в Борисовата градина в София.

Мотивът е, че „няма преки доказателства да е извършител”. Двама от общо петимата членове на съдебния състав обаче подписаха присъдата с особено мнение и смятат, че подсъдимият е виновен.

След 10 месеца очакване на мотиви от съда и седем години, след като племенникът му е убит, Илиян Георгиев е сигурен, че магистратите са допуснали грешка.

„Това е случай, в който полицията е събрала огромно количество безспорни, несъмнени доказателства, че Йоан Матев е убил Гого. На 2 юни в 11:43 часа Йоан Матев е дошъл тук и е намушкал Гого в областта на сърцето”, разказва Илиян Георгиев, който е вуйчо на убитото момче Георги Игнатов.

Софийският градски съд обаче посочва в мотивите си, че „липсват доказателства, установяващи връзка на подсъдимия с фактическото извършване на убийството”. По точно – няма следи от Йоан Матев по оръжието или тялото на жертвата, а присъствието му на местопрестъплението не значи, че е извършителят.

„Клетките от операторите го заковават точно на мястото, на пейката в 11:43 часа, плюс-минус някакви секунди. Няма никой друг по това време. Йоан Матев се показва няколко секунди по-късно, след като е извършил престъплението. Залавят го камерите на БНР”, обяснява още Илиян Георгиев.

Позицията на съда

Според мнозинството от 5-членния съдебен състав, т.е. трима души, основният свидетел срещу Йоан – брат му Марсел, в началото е дал показания срещу него и е разказал подробно как е извършено убийството, а накрая ги е завел и до оръжието, без „да е предварително предупреден, че не е длъжен да свидетелства”. Затова и всичко казано от него не се взема под внимание. Думите на Марсел обаче са основната причина другите двама от съдебния състав да подпишат присъдата с особено мнение. Единият е председателят на състава Руси Алексиев.

В заключение

„Правата на свидетеля да не дава показания поради един ограничен кръг от свои много близки роднини или лица, с които живее в съжителство, всъщност възникват едва тогава, когато лицето бъде конституирано като свидетел, т.е. когато то влезе в процеса под тази форма”, обясни Руси Алексиев, председател на съдебния състав.

Така думите на Марсел, които уличават Йоан, според малцинството в съдебния състав са годен доказателствен материал.

„Относно ножа, ние, малцинството, намираме, че той е безспорно доказано освен, че е оръжие на престъплението, а и че е принадлежал на подсъдимия, тъй като намирането му и приобщаването по делото става отново въз основа единствено и само на дадените сведения от брата на подсъдимия”, обясни Руси Алексиев.