В България масово ваксиниране няма как да се случи преди Великден. В това е категоричен председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари в София д-р Георги Миндов.

„Фазите на ваксиниране са добре разчетени, но никой не е отчел, че няма ваксини. Не може без ваксини, а само с желание. Ситуацията е такава в цяла Европа.”, добави той.

Д-р Миндов обясни, че личните лекари участват във всяка една ваксинопрофилактика.

„Ако ваксинацията започне през май, мисля че няма да бъдем толкова натоварени. Нещата ще са регулирани и ще има точни механизми, ще са ясни страничните ефекти.

Тогава ще се разбере дали в нашите кабинети може да се извършва подобна манипулация.”, посочи още медикът.

Той коментира и как ще се развие пандемията у нас след празниците.

„Имам обратна връзка с колеги, които съобщават за семейни клъстери (гнезда). Получиха се бумове и в момента са болни цели семейства.”, обяви д-р Миндов.

Според него пикът няма да е в средата на януари, а в края на месеца и началото на февруари.

Какво се случва с ваксините в европейски мащаб

Европейската агенция по лекарствата одобри ваксината на американската компания Moderna за употреба в общността. Това е вторият препарат срещу COVID-19, за който регулаторът дава зелена светлина.

В рамките на тази година се очаква общността да разполага с поне 380 милиона дози от двете ваксини. Малко по-късно Европейската комисия също издаде разрешение за прилагане на ваксината.

Европейската агенция по лекарствата е одобрила ваксината на Moderna за употреба при хора над 18 години. За изграждане на пълен имунитет срещу вируса, са необходими две дози, поставени през 28 дни.

Ефективна ли е новата ваксина

При продължилите няколко месеца клиничните изпитания върху над 30 000 души препаратът е показал ефикасност от над 94%. Очаква се ваксината да е ефективна и срещу открития наскоро нов, по-заразен щам, което вече си е напредък.

„Добри новини за опитите ни да доставим повече ваксини срещу COVID-19 за европейските граждани. Европейската агенция по лекарствата оцени, че препаратът на Moderna е безопасен и ефективен.

Сега работим на пълна скорост и ЕК да я одобри и да бъде достъпна в общността”, заяви Урсула фон дер Лайен относно ситуацията.

Още преди това да се случи, някои държави, като Германия и Франция вече очакват първите доставки.

„Днешната новина ни дава допълнителна надежда, защото заедно с ваксината на BioNTech, Германия ще получи повече от 130 милиона дози общо от двете компании.

Страната ни ще разполага с достатъчен брой ваксини, а когато бъдат одобрени още препарати и на други компании, още до лятото ще можем да предложим защита за всеки, който желае.”, каза Йенс Шпан - министър на здравеопазването на Германия.