Десетки мъже нагазиха във водите на Тунджа в Калофер за традиционния ритуал по спасяването на кръста и за да изиграят мъжкото хоро на Богоявление. Заради пандемията нямаше официална организация, но много хора се събраха, за да спазят обичая и тази година.

Вчера ви дадохме актуална информация относно извилите се хора в ледените води. Днес ще ви покажем какви са последствията от тези хора и организации.

В ранни зори калоферци нахлуха в дома на кмета Румен Стоянов и започнаха подготовка на ритуала. Минути преди 08.00 ч. шествието на калоферските мъже беше спряно от полицията на подхода за река Тунджа.

След кратки преговори калоферци влязоха в реката и извиха богоявленското хоро. Кръстът беше спасен и връчен на най-малкия участник – 5-годишния Християн Рашков.

За първи път на мъжкото хоро се хвана и жена. Калоферци си пожелаха най-важното във време на пандемия – здраве.

Кметът на Калофер стоеше встрани от хорото и не влезе в река Тунджа.

„Аз се гордея с тези хора. Никой не може да ги спре!”, каза Румен Стоянов.

Мнението на властите за случилото се

Според бившия кмет на село Васил Левски - Иван Иванов, добрият български дух е победил всичко.

„Ако нямаме дух, ще ни газят болести. Трябва да спазваме мерките, съгласен съм, но Господ е този, който решава съдбата на народа ни.”, каза той.

Иванов беше напълно категоричен, че хорото не е било напук, като отбеляза провелите се кукерските празници около Нова година в Южна България.

Следобед, обаче стана ясно, че Областният оперативен щаб ще наложи санкция заради нарушаването на мерките по време на ритуала. Глобата ще бъде наложена от РЗИ- Пловдив, а тепърва ще се изяснява кой е организаторът.

Последствията от своеволието

Кметът на Калофер заяви, че ще плати глобата за богоявленското хоро в града. Румен Генчев заяви, че разбрал от медиите, че ще получи глоба.

„Всичко беше организирано от мен. Няма смисъл да търсят администрация, всичко е под мое ръководство. Глобата, която трябва да отнеса, нека бъде само за мен. Личи си, че е обществено значимо нашето хоро. След призивите ми много хора не дойдоха в града ни”, сподели градоначалникът.

Той сподели пред медии, че е получил обаждания от граждани, готови да платят глобата. Генчев обаче е готов да поеме вината и санкцията сам.

Областният управител на Пловдив - Дани Канарзиева, обяви за NOVA, че няма как да бъдат санкционирани всички участници в калоферското хоро. Според нея аспектът в ситуацията е морален.