Четирима души са починали по време на насилствената окупация на сградата на Конгреса във Вашингтон от привърженици на президента Доналд Тръмп в сряда, съобщи началникът на полицията в американската столица Робърт Конти, предадоха всички информационни агенции.

Той уточни, че в тях са включени жена, която е била застреляна от полицията на Капитолия, и още трима, които са починали "при спешни медицински случаи".

Жената е била простреляна, когато тълпата се опитала да нахлуе през барикадирана врата на Капитолия, отбранявана от въоръжена полиция от другата страна. Тя веднага е била откарана в болница с огнестрелна рана и по-късно е починала от раната си.

Вашингтонската полиция съобщи, че са били открити цели две самоделни бомби, едната пред Демократическия национален комитет, а другата пред Републиканския национален комитет. На територията на Капитолия са намерени още едно дългоцевно оръжие и коктейл "Молотов".

Жената, която беше простреляна при безредиците в Капитолия, е починала броени часове след началото на щурма на сградата. Все още не е ясно кой точно е стрелял по жертвата, съобщава NBC News.

Знае се само, че тя е една от привърженичките на Тръмп, влезли в зданието на Конгреса в опит да спрат процедурата по окончателното одобряване на Джо Байдън за победител в президентските избори.

При сблъсъците са ранени още няколко души, включително и един полицай. Те са откарани в болница.

Жертвите засега наброяват четири души

Четири жертви и десетки задържани. Това е равносметката след безпрецедентния щурм на Капитолия във Вашингтон от привърженици на американския президент Доналд Тръмп.

Стотици пробиха полицейската охрана в следобедните часове и окупираха сградата на Конгреса в продължение на четири часа. При неизяснени засега обстоятелства е била простреляна жена, която по-късно почина от раните си.

Силите за сигурност използваха сълзотворен газ и зашеметяващи гранати, за да разпръснат демонстрантите. Кметът на Вашингтон удължи въведеното извънредното положение в града с 15 дни.

Така то ще е в сила до 21 януари, ден след церемонията по встъпване в длъжност на новия президент Джо Байдън.

Защо стана факт всичко това

Това се случи докато двете камари се бяха събрали, за да утвърдят избора на демократа Джо Байдън за президент. Резултат, който Доналд Тръмп оспорва.

Той първоначално призова в Twitter привържениците си да останат мирни, а по-късно във видеообръщение ги прикани да се върнат по домовете си. Той обаче отново повтори необоснованите си твърдения за изборна измама. Това накара социалната мрежа да блокира профила му за 12 часа. Facebook изтри видеото му и също блокира профила му за едно денонощие.

„Днес беше мрачен ден в историята на Капитолия. Но благодарение на бързите усилия на американската полиция, федералните, щатските и местните правоохранителни органи, насилието беше потушено, сградата на Конгреса е безопасна и работата на хората продължава.”, подчерта вицепрезидентът Майк Пенс.

На видеото ясно се вижда колко ядосан е американският народ и колко обезумели са поддръжниците на Доналд Тръмп. Независимо от намесата на службите за сигурност, населението просто влезе в сградите, символ на националността на Съединените американски щати.

Сами се потопете в това, което представлява един от най-важните в исторически план коридори в САЩ.