Жена от Карлово е на крачка от това да влезе в Книгата на рекордите Гинес. Румяна Христова има най-голямата колекция от захарчета в България и убедено претендира, че притежава най-голямата колекция в целия свят.

Събира малки пакетчета със захар от 1994 година насам. Стартът на колекционерското занимание е започнало още в ученическите ѝ години в Клисура, за които тя разказва.

„В междучасията пиехме кафе. Аз не консумирах захар.

Всяко захарче прибирах в кутия и в един момент се оказа, че се е събрало доста солидно количество. Тогава се и запалих.”, разказва Румяна.

Най-интересните захарчета в колекцията на претендентката за притежание на интересен световен рекорд са от Италия и Испания.

„Най-малките са 2,5 грама, а най-големите - 10 грама. Има цели серии със забележителности, пеперуди, коли, влакове.”, казва още колекционерката.

Намира ли подкрепа в останалите

Всички близки и приятели ѝ носили захарчета от различни кътчета на света, което допълнително помагало много на жената. На някои от тях има образите на всички президенти на Америка.

„Голяма част от колекцията си дължа на покойния генерал-майор Нейко Ненов, който бе командир на Сухопътни войски. Много оценявам това, защото колкото и ангажименти да имаше, където и да ходеше, никога не забравяше да донесе захарчета.”, споделя Румяна.

Тя съхранява 16 677 пакетчета от 68 държави. Комуникира със 150 колекционери в цял свят и претендира, че има най-голямата колекция, достойна за Гинес.

Днес се ражда националният ни герой Христо Ботев

България чества 173 години от рождението на великия Христо Ботев. По този повод се провеждат тържества в цялата страна, а кулминацията им по традиция е в Калофер - родното място на поета-революционер.

Мнозина, които прекрачват прага на двора в къщата-музей на Христо Ботев в града, се питат дали именно това е домът, в който е роден той?

„Калофер е опожарен напълно на 26 юли 1877 година по време на Руско-турската война. Тогава изгаря и къщата на семейството на Ботев.

Самият революционер е роден в една от стаите на старото училище, разположено около църквата „Света Богородица” в града. Сега този храм е в самия център на Калофер.”, разказва уредникът на къщата-музей Ася Николова.

„В къщата, в която в момента е разположен музеят, всъщност Ботев израства и прекарва голяма част от живота си. Това е именно къщата, която самият той нарича „моят роден дом”, допълва Николова.

Музеят пази единствените лични вещи, останали от Христо Ботев – джобният му часовник и писалищните му принадлежности.