Цвета Караянчева определи консултациите при президента Румен Радев със здравните власти за предстоящия парламентарен вот като закъснели.

„Те трябваше да станат много по-рано. Хубаво е, че президентът най-накрая разбра, че има COVID криза не само в България, но и в целия свят.

Тези консултации са явно, за да се измъкне от ситуацията, в която сам се вкара и даде дата за избори преди месец. Министър Ангелов заяви,че има готовност точно за тогава.

Защо и как президентът търси причина, за да промени датата, нека сам отговори и да не търси причина в медицинската ситуация в страната.”, коментира Караянчева преди церемонията по освещаване на бойни знамена в Кърджали.

Председателят на парламента заяви още, че очаква препоръки от здравните власти и ако бъдат получени, предстоят промени в Изборния кодекс, с които да бъде създадена адекватна организация по време на вота.

Кой как ще трябва да се справи с изборите тази година

Въпросът не е в датата на изборите, а в това какво и как трябва да се направи, за да отидат хората до урните. Така коментира предстоящия парламентарен вот социологът Кольо Колев пред медиите тази сутрин

„Тези избори ще имат много сериозен медицински аспект. Трябва да се знае как се провежда вотът по време на пандемия, така че хората да чувстват сигурност, за да отидат да гласуват.

В противен случай, ако се страхуват - ще отидат най-силните ядра. Ще спечелят три основни политически партии - БСП, ГЕРБ и ДПС”, добави той.

Според политолога Стойчо Стойчев здравното министерство е в правото си да иска ясна дата, за да изготви протокол.

„На официално ниво, ако министерството се ангажира да каже определена дата, ще започнат да валят и обвинения, че едва ли не изпълнителната власт е определила датата. Отговорността за това е лично на президента.”, смята политологът.

Реални ли са били консултациите между Радев и здравните власти

Според Колев консултациите, които президентът Румен Радев проведе със здравните власти, са били проформа.

„Едните отблъскват отговорността, а другите питат за какво става въпрос, може би търсейки своята форма на отблъскване на отговорност.”, добави социологът.

„Който се е опитал да прави шашми с дати и с промени на изборни правила, обикновено страда след това. Факт е, че изборите трябва да се проведат в безопасна обстановка.

Затова трябва да се извикат епидемиолози с модели за стабилна прогноза.”, каза Стойчев.

Джорджия още не знае съдбата си

Накратко от отвъд океана. Гласовете на избирателите в американския щат Джорджия се разделят поравно между кандидатите на републиканците и демократите на частичните избори за Сенат, сочат резултатите от екзит пола.