„Важно е от медицинска гледна точка да се направи всичко възможно, за да се снижи риска във всеки един етап от изборите, включително предизборната кампания, както и да се защитят хората, които ще обезпечат вота. В момента тези, които ще участват в изборния процес трябва да бъдат включени към някои от първите групи, които ще се ваксинират”.

Това заяви пред медиите пулмологът доктор Александър Симидчиев, който е един от медиците, които във вторник участваха в консултациите при президента Румен Радев.

„Могат да бъдат предложени мерки, които намаляват риска значително. Единият вариант е това да са хора, които са преболедували вируса, или са ваксинирани.”, заяви той и допълни.

„Ваксини има поръчани за цялото население. Единствено скоростта, с която хората ще бъдат ваксинирани едни спрямо други ще е въпрос”.

По думите му новият проблем в предстоящите избори ще са секциите за гласуване в болниците, тъй като там трябва да гласуват пациенти, които към този момент с коронавирус.

Йордановден е – празници навсякъде

На 6 януари отбелязваме Йордановден, известен и като Богоявление. Това е един от най-големите християнски празници. На този ден св. Йоан Кръстител е кръстил Божия син в река Йордан.

Вярва се, че както тогава, небето се отваря и Господ изпълнява желания. На този ден се извършва празнична Богоявленска литургия, освещава се вода и след това свещениците отиват до водоем (море, река, езеро), където хвърлят кръста, а този сред мъжете, който го хване, ще бъде здрав през цялата година.

В Калофер на този ден се провежда и изключително зрелищното мъжко хоро в ледените води на река Тунджа. Заради пандемията от коронавирус тази година в хорото ще се включат само хора от града.

Ситуацията в Тунджа

Десетки мъже нагазиха в студените води на река Тунджа в Калофер за традиционния ритуал по спасяването на кръста, и за да изиграят традиционното мъжкото хоро на Богоявление. Заради пандемията нямаше официална организация, но много хора се събраха, за да спазят обичая по собствено желание.

Органите на реда веднага се опитаха да спрат хорото, което доведе до известно напрежение. Калоферци, обаче пяха народни песни и танцуваха във водите на реката, въпреки мерките. Кметът на Калофер не влезе, за да не дава пример.

След като кръстът беше хванат, той бе предаден на най-малкия участник в хорото. По време на танца за пръв път във водите влезе и жена.

Призивът към туристите тази година беше да не присъстват заради противоепидемичните мерки. Въпреки това, обаче дошлите в Калофер също не са малко.