„Няма нищо необичайно в това, че ваксината на Moderna все още не е одобрена. Това показва сигурността на европейското законодателство и това, че регулаторът се грижи за здравето и безопасността на гражданите в ЕС.

Дискусиите продължават и днес се очакват нови срещи в различните работни групи и консултации с компанията производител за уточняване на последните детайли.” Това заяви пред медиите професор Илко Гетов, представител на България в Европейската агенция по лекарствата.

По думите му забавянето на одобрението на ваксината не е свързано с нейната безопасност, а с детайли, касаещи броя на дозите във всеки флакон.

„Няма нищо притеснително в данните, които представи „Модерна” за ваксината си.”, категоричен е по въпроса проф. Гетов.

“Всяко лекарство може да има нежелани странични реакции, включително и медикаменти, които се използват от години.”, посочи той и допълни:

„По специално за ваксината на Pfizer и BioNTech най-притеснителното е така наречената реакция на свръхчувствителност. До момента има ваксинирани близо 2 милиона души по света, а тежките алергични реакции са само две”.

„В България имаме едва четири случая на реакция към ваксината, но те не са свързани с алергии. Има сигнал за чувствителност на мястото на убождането, повишена температура и леко замайване.

Сами разбирате, че някои хора са по-чувствителни към акта на самото инжектиране и при вида на иглата и спринцовката, и заради ситуацията, в която са поставени могат да получат замайване.”, категоричен е проф. Гетов.

Той подчерта, че до момента данни за починали след ваксинацията няма, опровергавайки новините за жертви на ваксината, появили се през последните дни в медийното пространство.

Организацията на ваксините в България

Започва разпределението на ваксините към РЗИ-тата в по-малките населени места и болниците, след като вчера на летище София пристигнаха новите количества от препарата, произведен от Pfizer.

Министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов увери, че до две седмици ще приключи първата фаза от имунизационната кампания, която обхваща медиците. По същото време трябва да започне и вторият етап, в който попадат педагозите и хората от домовете за възрастни.

Великобритания със солени глоби при нарушение на локдауна

Първоначалната глоба за нарушилите на новите ограничителни мерки във Великобритания е 200 паунда. При евентуално второ нарушение санкцията може да стигне до незавидните 6400 паунда.

Както вече ви казахме, вчера Борис Джонсън обяви нов национален локдаун, като гражданите са инструктирани да останат у дома, както направиха по време на първиа локдаун през март.

Хората могат да излизат навън само по належащи причини. Училищата и университетите преминават на дистанционно обучение от днес. Отворени остават само детските градини.