„Шансовете за съставянето на работещо правителство не са никак малки". Това заяви Александър Маринов, който е председател на Стратегическия съвет към президента. Според него, обаче това изобщо няма да е лесна задача.

„На този етап е трудно да се каже дали вървим към избори. Редица от възможностите са само хипопетични.

Ясно е, че първият мандат няма как да се реализира. Някои от останалите партии също изявиха нежелание да поемат мандат.

Най-решаващо значение има какво ще се случи през втория мандат", поясни Маринов.

По думите му информираността на държавния глава не е най-важната в случая.

„Важно е какво партиите казват на обществото. Надявам се, че парламентът ще заработи.

Връчването, поемането и реализацията на мандата не може да се разтегля във времето до безкрайност.", категоричен е председателят на Стратегическия съвет към президента.

Според него мълчанието на Слави Трифонов скоро ще приключи.

„Тази тактика е временна, но после трябва да се говори.", заключи Маринов.

Кой ще влезе в кабинета

"Опитахме се да направим кабинет на промяната – 8 от 16-те министри са изцяло нови, предложен е нов министър-председател, залагат се нови политики.

Това коментира тази сутрин пред медиите Румен Христов, лидер на СДС. Христов е предложен за вицепремиер и министър на отбраната.

Неговата номинация той определи като споделяне на отговорност с коалиционния партньор. „Имаме ангажимент към нашите избиратели, трябва да покажем, че сме в състояние да съставим силно и различно правителство. Какво ще се случи в парламента е друг въпрос”, коментира Христов.

Той коментира и качествата на Даниел Митов, който е предложен за премиер. „Той е образован, перфектно владее езици, западна школовка. Той е достоен кандидат.”, заяви Христов.

„Вероятността да има правителство е много малка, да не кажа нулева. Ще поискаме среща с „Демократична България” и „Има такъв народ”. Ако не се отзоват, ще върнем мандата. Няма да бавим”, каза Христов.

Конкретни номинации будят интерес

„Надявам се да бъдем конструктивна национално отговорна опозиция. Нямаме намерение да бъдем креслива опозиция”, коментира още той.

Христов коментира и номинациите на Любен Дилов и Калин Вельов за министри на туризма и културата.

„Те са много интересни личности. Смятам, че ако бъдат реализирани като министри това ще бъде интересно и полезно за България”.

Запитан защо коалицията ГЕРБ-СДС е в изолация, Румен Христов отговори:

„От лятото има една умора. Вероятно избирателите искат нещо ново, но в политиката трябва да има съчетание между миналия опит и новото, нещо което се опитахме да направим."