„Най-добрата опция пред хората, които вече са получили първа доза от препарата на AstraZeneca е да завършат имунизацията със същата тази ваксина”. Това заяви в ефира на „Здравей, България” членът на Националния ваксинационен щаб проф. д-р Мариана Мурджева.

„Няма научни данни за ефективността при смесването на два вида ваксини. Механизмът на действие на тези препарати е различен, защото те ползват различни платформи. Крайната цел е еднаква”, добавя проф. Мурджева.

Тя коментира и ниската смъртност във Великобритания:

„Големият брой на ваксинирани допринася за по-ниското разпространение на заразата. Това дава ефект и върху смъртността. Ползите от ваксината надвишават в пъти възможните странични ефекти”, казва специалистът.

Според проф. Мурджева в близките няколко месеца е възможно да се мисли за постигането на колективен имунитет в България.

Една добра новина, идваща от високо равнище

Пандемията от коронавирус може и да бъде поставена под контрол само за няколко месеца, казаха от Световната здравна организация, но след това агенцията на ООН предупреди, че това не се случва, защото няма справедливо разпределение на ваксините и ресурсите.

Богатите държави ваксинират всички, а в бедните нямат ваксини за никого. Според СЗО това води до притеснителните нива на заразяване и смъртност по света.

Само до преди ден официалната статистика отчете общо 3 милиона починали. А някои от най-големите страни, като Индия и Бразилия, се борят с голяма вълна на вируса.

"Миналата седмица броят на новозаразените в този период се увеличи за осми пореден път. Бяха докладвани 5,2 милиона нови случая.

Никога не сме имали толкова много. За пета поредна седмица се увеличиха и смъртните случаи.

Вече преминаха прага от 3 милиона. Първият милион бе достигнат за 9 месеца, вторият - за 4, а за третия трябваха само 3 месеца.”, каза генералният секретар на СЗО Тедрос Гебрейесус.

България, за жалост, не прави изключение

2,434 са новите случаи на коронавирус у нас през последното денонощие. Положителни са малко над 15% от направените 15,952 теста.

Най-много са новите случаи в столицата и областите Пловдив, Стара Загора и Русе, сочат актуализираните в полунощ данни на Единния информационен портал.

Смъртните случаи са над 200. Хоспитализираните към момента са 8,834. От тях 780 пациенти са в интензивни отделения.

За изминалото денонощие излекуваните са 4,244 души.

Поставените дози ваксини вчера са 7,044. Така общият им брой вече е 645 486. Втора доза са получили малко над 131 хиляди души.