„В политиката нежелана подкрепа по принцип не се дава. Суверенът каза тежката си дума.

С гласуването на изборите така подреди политическите партии в парламента, че заяви недвусмислено, че иска промяна и трябва да се сложи край на този модел на управление.". Това заяви тази сутрин депутатът от ДПС Хамид Хамид.

"Нашият прочит на резултатите води до извода, че кабинет на новите партии в НС може да бъде подкрепен. Ние говорим за евентуална подкрепа, тъй като трябва да видим каква програма ще предложи едно управляващо мнозинство, защото за нас са важни приоритетите и целите, които ще предложи бъдещият кабинет.”, подчерта той.

Какво още смята да направи ДПС

По думите му е ясно какъв модел на управление няма да подкрепи ДПС.

„Това е начинът на управление на ГЕРБ – арогантно, високомерно, агресивно. Този модел е изчерпан отдавна.

Трябва промяна чрез диалог, чрез приоритети, цели, а не чрез хаос и налагане на диктат и силата на по-големия. Не сме били търсени от нито от „Има такъв народ”, нито от друга партия за разговори.”, подчерта той.

Той отхвърли твърденията, че има връзка между ДПС и тази нова формация, която е била подпомагана по някакъв начин.

„Чувал съм подобна глупост. Свикнали сме да чуваме всякакви тези в сферата на научната фантастика”.

„Когато се формира едно мнозинство и то си постави ясни цели и приоритети – ние бихме го подкрепили, ако те съответстват на нашите цели и приоритети, до изпълнението им. Тази подкрепа няма как да е еднократна, тъй като тези цели и приоритети няма как да се реализират само с едно гласуване за формиране на правителство.”, категоричен беше Хамид.

Той допълни още:

„За тези цели са необходими съответните законодателни промени и съответните политики, които трябва да бъдат извършени. За нас е важно да видим сериозно икономическо развитие на страната – това е основното”.

Какво каза Радев на представителите на ДПС

„Разчитаме на вашите опит и традиции в една много важна мисия – да се намери верният баланс между законодателните промени и съставянето на правителство. Не искам да създавам убеждение, че тикам този процес в определена посока.

Длъжен съм като президент да не пренебрегвам нито една опция, която ми вменява Конституцията. Пред вас също, при определена хипотеза, стои въпросът и за трети мандат.”.

Това заяви президентът Румен Радев пред представителите на ДПС, които участваха в консултациите за съставяне на правителство.

„Ще бъда благодарен да чуя вашите виждания относно ситуацията по създаване на кабинет, приоритизирането на най-важните закони, позицията ви по отношение на плана за възстановяване, както и виждането ви за хипотетичен трети мандат.”, заяви Радев.