Граждани от София изразиха опасения от създалия се трафик след затваряне за ремонт на трамвайното трасе по линията на трамвай номер 5. По техните думи на площад "Възраждане" постоянно има рискови ситуации за пътниците в автобусите и трамваите, които спират на спирката на площада.

Те предоставиха пред медиите видеа, на които се вижда как автомобилите на градския транспорт спират близо един до друг и на слизащите пътници им се налага да маневрират в трафика.

В какво се изразяват проблемите

„Многократно станах пряк свидетел на няколко случая с предпоставка за инциденти – хора, които слизат и се качват в трамвай номер 8 и 10. Тук е и спирката на автобус номер 10.

Има засичане на превозни средства и същевременно се редят и автомобили, което затруднява пресичането на хората, които трябва да избягват трафика.”, заяви Марияна Симова, жител на кв. „Възраждане”.

По думите на гражданите в района, спирката е твърде тясна и движението е много натоварено. Ремонтът на трасето ще продължи две години.

„След сигнала и нашите наблюдения още днес ще предложим пред постоянната Комисия по транспорт и безопасност на движението нова организация, която да се направи на спирката. Ще направим всичко възможно приоритет да бъде даден на градския транспорт и спирката да бъде удължена”.

Това заяви пред медиите Иван Николов от Дирекция „Транспорт” към Столична община.

Притежавай имот – направи си бариера

Абсурден казус във Варна. Собственици на частен имот са поставили бариера, с която ограничават достъпа на живеещите в района.

Имотът се появява преди 9 месеца в междублоково пространство, но от няколко дни бариерата, която на практика загражда цялата улица, е спусната и заключена с катинар. Хората там са притеснени от факта, че нямат достъп с автомобил до домовете си и според тях тази бариера възпрепятства и ползването на синята зона в района.

Според Общината обаче синята зона не е засегната. Живеещите в кооперациите многократно са подавали сигнали и жалби до Общината, но до този момент отговорите, които са получавали, са, че текат проверки по случая.

„Бариерата се появи в края на миналото лято. Притеснява ни, защото достъпът до домовете ни е прекратен. Нямаме право да преминаваме, а това е и опасно. Не могат да минават дори линейки или коли на пожарната. Няма никакво друго място за преминаване”, разказва Галина Тодорова.

Тя добавя, че преди дни е паркирала автомобила си при вдигната бариера. Колата остава заключена за часове. Нужна е била и намесата на МВР.