Гръцките власти официално отменят изискването за задължителна 7-дневна карантина за гражданите на държави членки на ЕС и на Шенгенското пространство, включително и на България. Новите разпоредби са в сила от днес и важат също за гражданите на Великобритания, САЩ, ОАЕ и Израел.

Отпадането на 7-дневната карантина за пътуващите от тези страни ще е възможно само при условие, че гражданите представят при пристигане в Гърция няколко неща. Първото, документ за негативен резултат от PCR тест, направен не по-рано от 72 часа преди влизането в страната.

Другата възможност – сертификат за ваксинация за коронавирус, доказващ, че ваксинацията е направена най-малко 14 дни преди това. Сертификатът трябва да е на английски език, да е издаден от публичен орган и да съдържа информация за вида и броя на дозите на ваксината.

Каква е ситуацията за българите в Гърция

Българските задгранични представителства в Гърция обръщат сериозно внимание на това, че при влизане в страната гръцките власти на случаен принцип могат да извършват PCR или бърз тест на пътуващите граждани.

МВнР припомня, че при пътуване към Гърция всеки гражданин следва да има генериран QR код след попълване на специална форма за пътуващия. Изискването важи и за водачите на тежкотоварни превозни средства, които са освободени от задължението за представяне на отрицателен резултат от PCR тест.

Компаниите, предоставящи пътнически услуги, са длъжни да проверяват дали всеки от пътниците има QR преди качването му на борда.

Преминаването през ГКПП „Кулата-Промахон“ е разрешено в часовия интервал от 07:00 ч. до 23:00 ч., при спазване на всички изисквания за влизане в страната.

От днес, в този часови интервал, гражданите могат да преминават границата с Гърция и през ГКПП „Маказа-Нимфеа“, който досега беше отворен само за тежкотоварни превозни средства.

Какво всъщност е „Британският щам“

„Британският щам със сигурност е по-заразен и се предава много по-лесно между хората. Заключението на специалистите казва, че няма разлика в тежестта на клиничното протичане, което е добра новина". Това заяви тази сутрин д-р Трифон Вълков, който е част от екипа на Инфекциозна болница – София.

Специалистът коментира и разхлабването на мерките.

„Надяваме се след разхлабването на мерките да не се стигне до нови високи пикове на заразата. Хората никога не са спирали да се събират на групи.

Преди това се случваше в частни домове, а сега го правят в отворените заведения”.

"Ако се появи нов щам на вируса и той успее да избегне имунния отговор на организма, тогава се връщаме в самото начало. Това би било много лоша новина.", казва още специалистът.