Представители на „Има такъв народ” се явиха на официална консултация при президента Румен Радев преди връчването на мандат за съставяне на правителство. При държавния глава са Филип Станев, Тошко Йорданов и Виктория Василева от партията на шоумена Слави Трифонов.

„С гласа си българските граждани отредиха изключително отговорна роля на вашата партия - в 45-ото Народно събрание и в цялост в политическия ред на страната.”, каза президентът, като посочи, че към партията в момента са насочени очакванията на българските граждани.

Радев отчете и факта, свързан с това, че предизвикателствата пред България са огромни заради пандемията, социалната и икономическата криза, необходимостта от внасяне в срок на ефективен план за възстановяване и устойчивост.

„Това налага оперативно и отговорно правителство, възможно най-скоро сформирано с устойчива парламентарна подкрепа.”, уточни президентът.

Държавният глава посочи, че с ГЕРБ са дискутирани възможностите те да съставят правителство, както и готовността им.

„Аз не искам да се превръщам в човек, който предсказва какво ще се случи. Това ще го кажете вие - българските народни представители в Народното събрание.

Вероятността съществува. Ако правителството на ГЕРБ-СДС не бъде прието, ако изобщо бъде внесено, отговорността идва при вас.;

Затова се надявам да чуя вашите намерения и готовност за съставяне на правителство. При какви условия, каква е вашата ценностна рамка и граница на компромис.”, добави още Радев.

Изказването на зам.-председателя на „Има такъв народ” Тошко Йорданов започна с това, че от партията са щастливи, че президентската институция в лицето на Радев спазва конституцията и законите на страната.

Позицията на ИТН при Радев

„Вие вървите абсолютно по закон, което е дълг на президентската институция и ви благодарим, че го правите. Ние, като политическа сила, също мислим да го правим - да спазваме конституцията и законите такива, каквито са.

Да, Народното събрание има законодателна инициатива, то може да променя законите и това е неговата роля. В момента законите такива, каквито са ще трябва да бъдат спазвани от всички, независимо дали им харесва, или не.

Така че ние ще обсъдим, надявам се конструктивно, какво мислим в така създалата се ситуация.”, добави Йорданов.

ГЕРБ пред президента

„Готови сме и за опозиция, и за управление, и за служебно правителство. И преди сме били в подобна ситуация.

Не ни е страх, както чуваме, че някой се опитва да втълпи на българския народ - нито от проверки, нито от ревизии, нито от служебен кабинет. Готови сме и за предсрочен вот."

Това каза Десислава Атанасова от ГЕРБ.

Тя изрече тези думи по време на започналите тази сутрин консултации на държавния глава Румен Радев с парламентарно представените партии за формираните на нов кабинет.

Премиерът в оставка Бойко Борисов и лидер на ГЕРБ не присъства на срещата.