Министърът на туризма Марияна Николова ще сезира РЗИ, Комисията за защита на потребителите и МВР, с които да извършат масови проверки на къщи за гости и хотели за студентския празник. Реакцията идва след видео на потребители на социални мрежи, който показа как къщи за гости са готови да приемат над 15 празнуващи, въпреки наложените ограничения.

„Изразявам своето възмущение и недоумение към някои икономически субекти, които са решили да погазят законите на страната. Никой по никакъв повод не може да си позволява да нарушава тези правила.”, заяви Николова пред камера.

Министърът увери още, че ако при проверките бъдат констатирани нарушения, обектите ще бъдат затворени до края на сезона и ще понесат цялата строгост и тежестта на ръката на закона.

„Ще сезирам и министъра на вътрешните работи още днес. Ще бъда безкомпромисна спрямо нарушителите, защото безскрупулното поведение само на един е достатъчно да доведе до трайни поражения върху имиджа на всички хотели.”, допълни още министърът на туризма.

Ако при проверките се стигне до заключена врата и недопускане на инспектиращите, ще се търси съдействие от органите на реда, което министърът увери, че няма да е вариант с най-добрите последствия.

Хубаво или лошо нещо е карантината

Карантината е довела до положителни резултати срещу коронавируса във Великобритания. За периода от 13-ти до 24-ти ноември заразяването е спаднало с 30%.

Данните са от голямо изследване на „Импириъл Колидж”, което покрива проби от 100 хиляди души.

Според учените най-много е спаднала заразата там, където мерките са били най-строги. Във Великобритания отделните райони на страната имат различни карантинни мерки, според нивата на заразяване.

Изследването показва, че локдаунът е свалил базовото репродуктивно число на вируса до 0,88. Това на практика означава, че броят на новозаразените ще започне устойчиво да намалява само след седмица-две.

„Искаме да излезем от режима на общонационален локдаун и повече да не ни се налага да го връщаме. Вече се вижда светлина в края на тунела.

Ако бъде одобрена, ваксината ще е налична през пролетта и ще можем да направим реална стъпка към връщането на нормалността. Все още, обаче има риск от трета вълна, ако не намерим баланса със свалянето на мерките.”, заяви Доминик Рааб - министър на външните работи на Великобритания.

В България за уикенда

Нещата със сигурност не могат да се нарекат розови, но за сметка на това все пак се вижда съвсем леко подобрение. Каквото и да става, обаче – карантината до 21.12 си остава в пълна сила.

739 са новозаразените с COVID-19 за денонощието. Те са на базата на направените по-малко тестове през уикенда – само 2000. Това означава, че положителните проби са близо 38 процента.