400 лв. и получаваш зелен сертификат, без да се ваксинираш или да си преболедувал. Как работи схемата и растат ли опитите за измами с подправени документи за ваксинация?

От вече няколко дни т.нар. зелени сертификати официално са във вход за много публични места – като заведения, молове, фитнес центрове, хотели, спортни зали, театри, кина и галерии. Мярката вече увеличава опитите за измами и издаване на фалшиви документи, предупреждават експерти.

Към началото на октомври сигналите за неистински сертификати за ваксинация до прокуратурата са едва 15. Десетки такива сигнали са предадени за проверка и от здравното министерство.

Решаваме да проверим можем ли да се сдобием с документа – без, обаче да сме ваксинирани, преболедували или преминали отрицателен тест в последните часове.

Само за няколко минути можете да попаднете на първото предложение – в сайт за безплатни обяви. Според офертата можем да получим фалшив COVID сертификат, а цената е по договаряне.

Как можем да се сдобием със сертификат по втория път

Според инструкциите, за се сдобием със сертификата - трябва да пишем на оставения за контакт телефонен номер.

„В рамките на 5 дни ви вкарваме в базата данни, преминал двете фази на ваксинация. По мейл трябва да пратите копие на лична карта, 200 лв. капаро и 200 лв. след като сертификатът е при вас. Идеята е следната – имаме достъп до базите, можем да ги модифицираме.

Ако в срок от 48 ч. след валидиране на вашия сертификат не изпратите останалата сума, сертификатът става невалиден - трием всичко. Личната карта трябва за документацията, която си върви със сертификата.”, обяснява продавачът.

Финалната фаза на схемата

5 дни след като изпратим капарото и копието на личната си карта, получаваме обещание, че ще получим и кода, с който да свалим сертификата от сайта. Искаме и още детайли за това как сертификатът ще пристигне до нас.

„Независимо в коя точка на България сте, това ще сработи - само с хора които са перманентно извън България не сме пробвали. Не се налага ходене до никакви лекари.”, твърди продавачът.

След като се уговарят детайлите по издаването и цената ви се предоставя и електронен адрес, на който да изпратите копие на личната ни карта, както и IBAN, на който да преведете капарото. Получавате като инструкция и в полето „основания за превод” да изпишем „Закупуване на SSL Web сертификат”.