Работодателите са длъжни да плащат тестовете на служителите си. Такова мнение изразиха в ефира на експертът по трудово право към КНСБ Тодор Капитанов и бившият социален министър Иван Нейков.

„Една от най-важните отговорности на работодателя е да осигури безопасни условия на труд. В този смисъл той е отговорен за условията, при които работи работникът, макар че законодателството ни не е създавано в условията на пандемия.

Много от работодателите са длъжни периодично да извършват профилактични прегледи на работещите. Затова нямаме причина да кажем, че тестът за коронавирус е различен от това.”, каза още Иван Нейков.

„Когато законът изисква от работодателите да се правят такива тестове, тяхно задължение е да го заплащат. В заповедта на министъра трябва да се упомене кой заплаща тестовете.

Вече имаме сигнали за това, че даден работодател предварително удържа от заплатата на служителите за антигенни тестове. Това се случва в МБАЛ Шумен.”, коментира Тодор Капитанов. По думите му хората в България масово ходят болни на работа.

Мярката за зелените сертификати

„Вярваме, че зелените сертификати са добра мярка, но трябва да се допълни. Това, което видяхме, е че вече има научни изследвания за допълване към зелените сертификати на такива за наличие на антитела.

Ако те се измерят на две стъпки с безплатен тест, това ще разреши два проблема. Всички хора, които имат антитела - да могат да пазаруват, а още по-важно е България да има цяла база данни на реалната картина.

Другото нещо за икономиката е това, което направихме с актуализацията на бюджета. Има пари за 60/40 – трябва да се знае, че бизнесът може да разчита на това.”, обясни Петков.

„За да бъде една мярка успешна - зависи от момента, в който се прилага. За дадена държава зеленият сертификат е успешен, защото обществото е било информирано и подготвено предварително 2-3 месеца и се знае какво ще се случи.

Какво би означавал един локдаун

Ако в страна, в която от днес за утре се прилага една мярка и обществото не е информирано, разбира се, че тя няма как да е успешна. Още повече, че тя е успешна в държави, в които 50% от населението е имунизирано.

В никакъв случай не предлагаме локдаун. Това е връщане назад.

Локдаун означава нашата неспособност като държава да се справим с конкретния казус. За нас е важно да има разяснителна кампания, че ваксинацията е нещо полезно, но това е свободен избор. Свободният избор за БСП означава информиран избор.”, посочи Стойнев.