Решение по знаково дело в САЩ. Бившият полицай Дерик Шoвин беше признат за виновен по всички обвинения за смъртта на Джордж Флойд. Една голяма част от САЩ ликува.

Случаят от 25 май 2020 г. шокира цялата страна. Записи от мобилни телефони показаха как Шoвин държи коляното си около 9 минути на врата на Флойд, докато той лежи закопчан с белезници.

Фаталният изход предизвика масови протести и дори бунтове в САЩ, които доведоха до сериозни щети от материално естество. Те бяха срещу дискриминацията на малцинствата и полицейското насилие и произвол.

Колко ще лежи Шовин

Наказанието на Шoвин ще бъде между 12 и 40 години затвор, в зависимост от решението на съдията.

„Днес изпитваме облекчение. И все пак това не може да отнеме болката.

Тази присъда ни приближава стъпка по-близо. Но истината е, че имаме още работа и трябва да реформираме системата.

Никой не трябва да бъде над закона. И днешната присъда изпраща това послание, но не е достатъчно.

Не можем да спрем до тук. За да постигнем реална промяна и реформа, можем и трябва да направим повече - да намалим вероятността трагедии като тази някога да се случат отново.”, коментира Джо Байдън.

Рожден ден в кралското семейство

Британската кралица навършва днес 95 години. За Елизабет Втора, обаче това ще е най-тъжният рожден за последните седем десетилетия.

Тя е в траур след като на 9 април почина съпругът ѝ принц Филип.

Съпругът на британската кралица Елизабет II и херцог на Единбург принц Филип почина в началото на месеца на 99-годишна възраст. На 16 март той беше изписан от болницата след най-дългия му престой там.

Херцогът на Единбург, който щеше да навърши 100 години през юни т.г., претърпя сърдечна операция. Принцът е починал в замъка Уиндзор три седмици след завършване на 28-дневния болничен престой заради инфекция и сърдечна операция.

Смъртта му потапя цяла една нация и кралското семейство в дълбок траур и слага край на брака му с Елизабет, „кралицата, която го обожаваше още от тийнейджърските си години“, отбелязват от британско издание.

Роден на остров Корфу на 10 юни 1921 г. като принц на Гърция и Дания, Филип учи в Шотландия, а от 1939 г. е курсант в Кралския военноморски колеж в Дартмут, Южна Англия. Тогава - 18-годишен, среща за пръв път 13-годишната принцеса Елизабет.

Освен това, вече втора година заради пандемията официалното отбелязване на празника е отменено. Очаква се първият й публичен ангажимент след траура, извън двореца, да бъде участието й в откриването на парламентарната сесия на 11 май.

Заедно с нея ще бъде и принц Чарлз.