Западът продължава да игнорира разполагането на войски от страна на Турция в сирийската провинция Идлиб, което е в нарушение на международното право, заяви говорителят на Министерството на отбраната на Русия генерал Игор Конашенков, цитиран от руската информационна агенция Sputnik“.

Никой от Запада не забелязва действията от страна на Турция, които, в разрез с международното право, разположиха ударни сили с размера на механизирана дивизия в сирийската провинция Идлиб, за да „наложат Сочинските споразумения на всяка цена““, отбеляза Конашенков в изявление.

Говорителят предупреди, че публичните заплахи за ликвидиране на всички единици на Въоръжените сили на Сирийското правителство и връщането на магистралния път „M5“ под контрол на терористи се разглеждат от Европа и САЩ като „законното право на отбрана на Анкара“.

Междувременно Дамаск е несправедливо обвинен от Запада за предполагаеми „военни престъпления“, „хуманитарна катастрофа“ и „вълни от милиони бежанци“ в Идлиб, добави Конашенков.

Западът към Сирия – тотален цинизъм

Говорителят на руското министерство на отбраната също така разкритикува твърденията на Западните държави относно притесненията им за хуманитарната ситуация в сирийската провинция Идлиб и ги определи като „тотален цинизъм“, добавяйки че руската армия предоставя нужната помощ на сирийските граждани.

„На фона на тоталния цинизъм и фалшивите опасения на Запада за хуманитарната ситуация в зоната за деескалация Идлиб, единствено Руският център за помирение на враждуващите страни, както и легитимното сирийско правителство, ежедневно доставят цялата нужна помощ към местните жители в освободените зони“, добави руският генерал.

Сирийците, измъчвани от терористи, дори не знаеха за съществуването на редица псевдо-защитници в Европа и Съединените щати, както и за щедрите хуманитарни помощи, които се предполага, че са раздадени през последните няколко години“, продължи с критиките си Игор Конашенков.

Легитимна ли е намесата на Турция?

Това е и основната тема, която предизвиква раздор между отделните страни – доколко Турция има право да извършва военна намеса в сирийската провинция Идлиб?

Според споразуменията, сключени между Русия и Турция през 2018 година, познати още като „Сочинските споразумения“, турските въоръжени сили получиха правото да разположат десетки наблюдателни пунктови във военно-контролираната провинция Идлиб и са задължени да отделят джихадистките войски от останалите въоръжени анти-правителствени групи, които са склонни на преговори за мир с Дамаск.

Споразумението също така предвижда задължение от страна на Турция за предприемане на „ефективни мерки“ за осигуряването на дългосрочно прекратяването на огъня в региона.

Наскоро Русия обвини Турция за това, че се е провалила в изпълнението на тези ангажименти.

Утре, 5 март, се очаква да се проведе срещу между президента на Русия Владимир Путин и турският му колега Реджеп Тайип Ердоган в Москва, за да се обсъди кризата в Идлиб.