Макар българската граница да е по-спокойна от гледна точка на мигрантски наплив, в сравнение със съседна Гърция, министър-председателят на страната Бойко Борисов ще се срещне лично с президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган.

Очаква се днес премиерът да отпътува за Анкара, където заедно с Ердоган ще обсъдят ситуацията в Сирия и наплива от сирийски бежанци, който се насочи към гръцко-турската граница и се очаква да се насочи и към България.

По последни данни на българската граница все още няма засилен натиск от мигранти.

Спешно заседание в Гърция, Франция обеща помощ

В неделя, 1 март, беше проведено извънредно заседание на Съвета за национална сигурност на Гърция.

Малко след приключването му правителственият говорител Стелиос Пецас определи ситуацията със сирийските бежанци като „активна, сериозна, изключителна и асиметрична заплаха за националната сигурност на страната“, обобщавайки разговорите по време на спешното заседание.

В Турция медиите продължават да разпространяват информации, че близо 100 000 мигранти са преминали границата с Гърция.

В южната ни съседка опровергаха твърденията и посочиха, че едва 73 души са преминали нелегално границата.

На редица видеоматериали в Интернет от различни места се виждат десетки бежанци, пресичащи Марица с лодки, за които все още няма официален коментар от гръцките власти.

На другия край на континента, френският президент Еманюел Макрон заяви в пост в социалната мрежа „Туитър“, че „Франция изразява солидарност с Гърция и България и е готова да предложи съдействие за защита на границите на ЕС от пристигащи мигранти“, без обаче да посочва в какво се изразява въпросната подкрепа.

Ситуацията в Сирия остава критична

Междувременно ситуацията в Сирия остава на ръба на критичността, след като вчера, 1 март, правителството в Дамаск обяви, че затваря въздушното пространство над Идлиб, а всеки самолет, който го наруши, ще бъде възприет като неприятел и ще бъде атакуван.

Ръководителят на московския Център за помирение на враждуващите страни Олег Журавлев заяви, че Русия няма как да гарантира безопасността на турската военна авиация в следствие на затварянето на въздушното пространство в Сирия.

Журавлев оправда решението на сирийските власти с рязкото ескалиране на ситуацията между сирийската армия и турските въоръжени сили.