500-те най-богати хора в света са изгубили общо състояние от 139 милиарда долара само за един ден. Причината са острите спадове на глобалните финансови пазари, причинени от разпространението на китайския коронавирус COVID-19.

Вълните от нови случаи на заразени извън Китай, където вирусът беше първоначално открит, разпали опасения сред инвеститорите, че разпространението на заразата ще отслаби сериозно световния икономически растеж.

В резултат, вчера, 24 февруари, „S&P 500“ и „Dow Jones“ обявиха най-резките си спадове от повече от две години, като при „Dow Jones“ този спад беше 3.5 процента.

„Nasdaq“ изкара 3.7 процента, докато фондовата борса в Милано отчете спад от 6 процента на фона на новините, че случаите на заразени с коронавирус в Италия е скочил до 229.

Коронавирусът засегна най-богатите

Хаосът сред пазарите доведе до свиване на състоянията на най-богатите хора в света. Най-богатият човек в момента и президент на „Amazon“ Джеф Безос е загубил повече от 4.8 милиарда долара.

Подобно на Безос, френският магнат Бернар Арно, председател на групата „LVMH“, също е загубил близо 4.8 милиарда долара.

Главният изпълнителен директор на модната група „Inditex“ Амансио Ортега е втори в тази своеобразна класация, със загуби от общо 4 милиарда долара. Състоянията на останалите членове на челната десетка на най-богатите хора са се свили с поне 2.3 милиарда долара.

Едни от най-големите компании, включително технологичният гигант „Apple“, вече обявиха, че разпространението на коронавируса COVID-19 може да нанесе сериозни щети върху веригите им за доставки и да причини недостиг на продукти.

Заразата продължава да се разпространява

Развитието с разпространението на коронавируса от последните няколко дена идва на фона на сериозните предупреждения от страна на Световната здравна организация (СЗО), че международната общност трябва да бъде подготвена за най-лошото.

Макар и организацията да обяви, че новите случаи на заразени извън Китай не означава, че разпространението на коронавируса се е превърнало в пандемия, началникът на програмите за извънредни случаи на СЗО Майк Райън призова държавите да „направят всичко, което могат“, за да се подготвят за такъв сценарий.

Повече от 1200 случая на коронавирус вече са потвърдени в приблизително 30 държави, а начело на тази негативна класация са Южна Корея и Италия, които са най-тежко засегнати.

Вече има повече от 830 регистрирания случая на COVID-19 в Южна Корея и 229 случая в Италия. В Китай повече от 77 000 са регистрираните случаи. Броят на смътните случаи в азиатската страна е близо 2 600.