Световната здравна организация (СЗО) обяви, че вече няма необходимите условия за обявяване на пандемия, но разпространението на китайския коронавирус (COVID-19) продължава да бъде международна заплаха, заяви говорител на организацията, цитиран от британската информационна агенция Reuters”.

Опасенията от коронавирусна пандемия нараснаха в началото на днешния ден след острия ръст на нови случаи на заразени в Иран, Южна Корея и Италия.

В същото време Китай за първи път от началото на епидемията разхлаби рестрикциите върху свободата на движението в няколко части на страната, включително столицата Пекин заради намаляването на новите случаи на заболели.

За последно Базираната в Женева организация обяви разпространението на свинския грип H1N1 през 2009 година за пандемия, което се оказа не толкова сериозно, водейки до критики от няколко страни, след като фармацевтичните компании прибързаха с производството на ваксини и лекарства.

На 30 януари тази година СЗО обяви новия коронавирус, появил се за първи път през декември в китайския град Ухан, за заплаха за общественото здраве от международно значение.

Това беше насочено към подпомагането на страни с по-слаби здравни системи да повишат готовността си.

От тогава досега вирусът се разпространи на няколко континента и в десетки държави. Регистрираните случи само в Китай са повече от 77 000, включително 2 445 смъртни случая, докато в останалите 28 държави общо заразените са 1 769 души, а смъртните случаи са 17.

Южна Корея обяви червен код, Северна Италия е под карантина

В последните няколко дена Южна Корея, Япония и Италия се изправиха пред бум на новите случаи на заразени с коронавирус.

Още вчера Южна Корея обяви червен код, който е най-високата степен на опасност за общественото здраве. Това се случва за пръв път от избухването на свински грип през 2009 година.

Червеният код ще позволи на южнокорейските власти да затварят временно училища, както и да ограничават полетите от и за страната, която е и най-засегната от новия коронавирус след Китай.

По последни данни в Южна Корея има общо 763 заболели, а 7 човека са починали в следствие на коронавирус.

В Северна Италия положението също е критично, след като имаше огромен скок на заболели от COVID-19 в последните 3 дена.

Жертвите в Италия вече са общо 4, а случаите на заразени хора скочи от 6 на 152. Това предизвика масова паника в северните области Ломбардия и Венето. През уикенда дори бяха отменени няколко футболни двубоя от италианската „Серия А“.

11 града в Северна Италия са под двуседмична карантина, а някои железопътни връзки с Австрия бяха затворени.

Здравните власти на „ботуша“ вече предприеха сериозни мерки в борбата с разпространението на новия коронавирус, а италианският премиер Джузепе Конте призова за „спокойствие“.

Общо 313 български граждани попаднаха под наложената карантина в Северна Италия, докато близо 15 000 българи се намират в засегнатите от заразата области.

Въпреки бумът на нови случаи на заразени говорителят на СЗО Тарик Ясаревич заяви, че „Няма нужните условия (за обявяване на пандемия). СЗО не използва старата система на етапи, с които някои хора са запознати от 2009 година. По силата на МЗР (Международни здравни регулации) СЗО обяви заплаха за общественото здраве от международно значение“.

Генералният директор на Световната здравна организация Тедрос Аданом Гебрейесус заяви пред репортери в петък, 21 февруари, „Бих искал да ви уверя, че следим вируса 24/7… Докато говорим ситуацията ни е такава, че все още се намираме в етап, в който сдържането (на вируса) е възможно, но прозорецът на възможността се смалява“.