Мосос д‘Ескадра и антикорупционната прокуратура на Испания разследват дали министър-председателят на България Бойко Борисов е свързан със заговор за „международно пране на пари“ с крайна дестинация Барселона, пише испанското електронно издание „El Periodico“ в материал, представен без редакторска намеса.

Това се посочва в жалбата, която породи разследванията и в която има „признаци за истинност“, според заключенията на каталунската полиция. Фактите, според докладите на Мосос, „биха посочили съществуването на престъпна организация“.

Както жалбата, така и разследванията, до които вестникът има достъп, установяват, че бенефициентът на този предполагаем заговор би била Борислава Йовчева, български ексмодел, чиято евентуална връзка с Борисов е под лупа.

Йовчева и баща ѝ, бивш електротехник, са били част от две компании със седалище в Барселона: „Numin Invest SL“ и „EMA BGS SL“, които са получили повече от 5 милиона евро от 2013 година насам, според Мосос.

Според запитванията, тези суми идват от „физически лица, които не пребивават в Испания“. На 20 март 2019 година Мосос получи жалба от MC BUUP (Обединено гражданско движение България), в което се съобщава предполагаемият заговор.

В жалбата се твърди, че Йовчева и семейството ѝ живеят в луксозна вила и влияят на предполагаемата ѝ връзка с премиера.

Луксозната вила

Агенти от Централната зона за икономически престъпления наблюдаваха и заснеха вилата, която те определят като „високо стоящо жилище“, разположено в жилище район на Esplugues de Llobregat с „частна охрана и модерни системи за наблюдение“. Разследването установи, че имотът е закупен за 3 милиона евро през 2013 година.

Къщата с басейн е на името на „Numin Invest SL“, една от двете компании, които се разследват от каталунската полиция и прокуратурата.

Между януари и юни 2013 година бившият модел беше единственият администратор на тази компания, която имаше капитал от 3000 евро.

Оттогава тази длъжност е заета от баща ѝ Георги Йовчев, който допринася с 3 006 евро повече. Разследванията откриват съществуването на втора компания: „EMA BGS SL“, собственик на луксозен магазин за дрехи на „Paseo de Gracia“.

Тази компания получи инжекция от поне 2 300 000 евро според Мосос от друга компания в данъчния рай на Кипър.

„EMA BGS SL“, в която са участвали и бившият модел и баща ѝ, е базирана във вилата, в която е живяло семейството.

Бащата е пребивавал и е регистриран в къщата, заедно със съпругата, дъщеря и внучката си, родени през 2012 година.

Мосос подчертава в своите доклади, че единственият законен настойник на детето е Борислава Йовчева. Документацията не съдържа друг родител.

Жалбата, която породи разследванията, показва, че българският премиер би имал сантиментална връзка с бившия модел. Той отрече в телевизионната мрежа Евроком.

След като разбра, че разследването е открито в Барселона, на 13 февруари „El Periodico“ изпрати въпросник по случая в кабинета на Борисов, без да получи отговор.

Наемът на „премиера“

Мосос са прегледали отчетите за доходите на Борисов, за да видят дали според това, което е декларирал в касата на страната си, е можел да се сблъска с инвестициите, открити в тези две компании. Изводът е, че въз основа на декларирания му доход не би било възможно.

След година на проучвания каталунската полиция заключава, че са направени инвестиции в Каталония, които надхвърлят 5 милиона евро.

Парите щяха да пристигнат в Испания с помощта на двете разследвани компании. Агентите не са намерили данни в подкрепа на това, че ексмоделът и баща ѝ имат „законни доходи, способни“ да се справят с този начин на живот.

В своите доклади пред Антикорупцията те припомнят, че жалбата показва, че парите „биха били свързани с недекларирани средства от висши служители на българското правителство“, наред с други Борисов.

Поради тази причина от Мосос поискаха от прокурора за борба с корупцията да разследва приходите, данъчните декларации, сейфовете, кредитните карти, чекирането на касите и други банкови данни на Борислава Йовчева, баща ѝ и още петима души.

Принципът на случая

В края на 2015 година в България бяха излъчени записи, между които беше председателят на Софийския съд Владимира Янева и друга магистратка Румяна Ченалова.

Съдия Янева беше уволнена от българското правителство и в записите тя се чува да коментира няколко случая на корупция, злоупотреби с власт и влиянието на политиците върху българското правосъдие.

Споменава се и съществуването на „къща в Барселона“, която премиерът Борисов бил купил, за да настани там „любовница“.

Европейската комисия в своя доклад за България за 2016 година заяви, че скандалът със записите, известни като „Яневагейт”, „подхранва съществуващите спорове“ относно положението с правосъдието.

Докладът на ЕК посочва, че „след многократни обжалвания в полза на независимо разследване, фискалното министерство и CSPJ (Български съдебен съвет) обявиха разследвания на съдържанието на записите“.

Европейската комисия отбеляза, че „за достоверността на процеса ще бъде важно да бъдат взети всички необходими мерки, за да се гарантира, че разследването се провежда по прозрачен и безпристрастен начин“.

В документацията на ЕК се добавя, че „на 14 януари CSPJ приключи разследването си, макар и при противоречиви обстоятелства. Процесът беше критикуван за липса на прозрачност в писмо от Асоциацията на съдиите“.

През лятото на 2018 година анонимен видеоклип, публикуван в мрежата, предостави нови данни за къщата на Барселона. През март 2019 година случаят стигна до Мосос, който те разследват от тогава.