През април 2019 година тогавашният американски специален прокурор Робърт Мюлер заключи в своя доклад, че разследването му, което трая близо 3 години, не е открило доказателства за връзка между президентската кампания на Доналд Тръмп и Русия по време на американските избори за президент през 2016 година.

Американското издание „The New York Times“ цитира няколко неназовани свои източника, които твърдят, че Русия активно се меси в президентската изборна кампания в САЩ през настоящата година с цел „да опита да помогне на президента Тръмп да бъде преизбран“.

Старата песен на нов глас през 2020 – отново Русия е сочена с пръст

Твърденията за руска намеса са направени не от кой да е, а от официални лица от националното разузнаване на САЩ по време на брифинг на комисията по разузнаване в Камарата на представителите, провел се на 13 февруари.

По време на въпросния брифинг официалните лица са обвинили Русия за това, че се меси както в предварителните избори за президентски кандидат на Демократическата партия, така и в общите избори за президент на САЩ.

Официалните лица са заявили, че част от предполагаемите усилия на Русия чрез намесата в изборите е да подрони доверието в американската изборна система и да използва „атаки чрез зловреден софтуер за нанасяне на щети или намеса в изборните системи или регистрационни бази данни“.

Източниците твърдят, че по време на този брифинг, поддръжниците на Тръмп са отхвърлили обвиненията, оспорвайки, че „той е бил твърд към Русия и е работил за укрепване на европейската сигурност“.

Тепърва се очаква коментар по въпроса от кабинета на директора на националното разузнаване, както и от Белия дом.

Според информация на източниците на „The New York Times“, малко след брифинга Доналд Тръмп е разкритикувал заминаващия си директор на разузнаването Джоузеф Магуайър за това, че изобщо е позволил провеждането на тази среща.

„Президентът на САЩ специално посочи факта, че на брифинга е присъствал демократическият представител Адам Шиф, който водеше процедурата за импийчмънт срещу Тръмп и за когото американският държавен глава се опасява, че ще „използва като оръжие“ разузнаването относно предполагаемата подкрепа към него от страна на Русия“, твърдят източниците.

Срещата на 13 февруари беше последвана от съобщението на Тръмп, че заменя Магуайър с американския представител в Германия Ричард Гренел като директор на националното разузнаване – официалните лица в Белия дом твърдят, че таймингът е бил напълно случаен.