Жителите на Благоевград осъмнаха с жандармеристи по улиците и блокирани изходи на града. Причината е мащабна акция с участие на жандармерия, полиция и прокуратура.

Още в 6:00 часа пред сградата на полицията в града е имало над 10 автомобила на регионалното звено заедно с подкрепление от София.

Изходите на града са блокирани, масово се проверяват автомобили

Изходите на Благоевград са блокирани. Причината все още е неизвестна. Има масова проверка на автомобили и документите на пътуващите в тях. Забелязани са и жандармеристи с кучета.

Особено засилено е полицейското присъствие на входа на ромската махала в града. Според информация на „Nova“ акцията най-вероятно е насочена срещу битовата престъпност.

Главният прокурор Иван Гешев и главният секретар на МВР Ивайло Иванов в момента пътуват към Благоевград, като се очаква по-късно да дадат пресконференция с повече информация за спецакцията.

Полицейски патрули са разположени на възлови места в Благоевград сред които булевард „Димитър Солунски“, булевард „Джеймс Баучер“, булевард „П.К.Яворов“, както и улица „Полковник Дрангов“ на входа на ромската махала „Предел“.

Изходите на града в посока Бело поле и Симитли също са блокирани.

Отделна акция или част от по-мащабен проект?

Това е поредната значима акция, откакто на поста главен прокурор застана Иван Гешев. Това е и поредна акция, откакто същият Иван Гешев обяви „война“ на битовата престъпност.

Все още е рано да кажем дали тази акция в Благоевград е отделен случай или част от „приоритета на държавата“, както го определи главният прокурор в изказване преди близо седмица.

Със сигурност обаче последните акции на прокуратурата не остават незабелязани, тъй като според последните социологически проучвания одобрението спрямо тази институция се е подобрило с няколко процента, а неодобрението е спаднало.