Бойко Борисов започна правителственото заседание в Министерски съвет с тирада, насочена към шефа на Агенция „Пътна инфраструктура“ Георги Терзийски.

Гневът на Борисов е свързан с вчерашната информация, че над 800 души, пътуващи по Северната скоростна тангента на София и от близките до столицата населени места са били глобени, тъй като не са имали закупена електронна винетка.

Още със започването на заседанието на Министерски съвет Борисов се обърна към Терзийски с думите: „Тук ли е шефът на АПИ? Защо ми правите номера, нали знаете колко бързо ще се разправя с вас?“.

Премиерът бе очевидно изнервен, най-вероятно и поради факта, че в населените места около София имаше протести от жителите, които дори блокираха пътища в знак на недоволството си заради спекулациите, че ще бъдат глобявани, ако шофират без електронни винетки, когато пътуват към столицата.

Във връзка с протестите Борисов заяви: „Как може да ми изкарвате хората на улицата за някаква абсолютна глупост? Как ще плащат от Нови Искър или от Банкя, или от съседните места за винетки? На изборите за София те гласуват ли за кмет на София? Защо ми го правите? Не, питам ви? Репетирате дали бих ви оправил още днес? Провокирате ме дали много бързо ще го направя днес или до следобед, това ли искате да ви кажа?“

Министър-председателят не спря единствено със заплахите си към Георги Терзийски, а дори го прати във въпросните населени места със задача да информира жителите им, че няма да плащат за винетки, когато пътуват от и към София.

„Във всеки център на населеното място около София отиваш лично днеска, заставаш на площада и като едно време тези глашатаите викаш „Няма да има винетки“. Обикаляш и се прибираш тука, ясно? И още един път като ми направите така да се задъхам пред Министерски съвет ще бъде много критично за вас! Много критично! Свободен сте“, завърши конското си Борисов, след което продължи заседанието по дневния ред.

От АПИ обещаха – без винетки за населените места около София

Малко след като беше смъмрен лично от премиера Борисов, шефът на АПИ Георги Терзийски се появи в ефира на „Нова телевизия“.

Там той обеща, че хората, каращи без винетка по Северната скоростна тангента, както и няколко други пътя близо до София, няма да бъдат глобявани.

„Със Столична община водим разговори по отношение на участъците, които желаят да бъдат освободени от заплащане на винетни такси. Хората по тези пътища не се глобяват, не се генерират фишове за глоби, защото сме в процедура по подписване на споразумение“, бяха думите на Терзийски.

Той добави, че противно на вчерашната информация, че почти всички глобени за шофиране на винетка са шофьори, каращи по Северната тангента, глобите всъщност нямат нищо общо шофьорите, пътуващи от и до София.

„Установени са 805 нарушения, по които са генерирани 730 фиша, а останалите са заплатили компенсаторна такса на място. Нито един от тях не е жител на населените места, за които Столична община е заявила желание да бъдат освободени участъците от винетни такси“, заяви шефът на АПИ.