През вчерашния ден президентът Румен Радев обяви официално пред медиите, че той и вицепрезидентът Илияна Йотова ще се кандидатират за втори мандат. Това стана ясно по време на пресконференция, която държавният глава организира, за да отчете свършеното през изминалите четири години.

„Безспорното е, че предстоят парламентарни избори. След тях идват президентските.

Лично аз не мога да си обясня тази превъзбуда от вчера. Основната задача на всеки, който желае да смени модела, е да спечели парламентарните избори." - заяви президентът.

Поглед към изминалите години

Последните години имаме президентска институция, за мен успешен президентски мандат, която е силно опозиционна на статуквото и управлението. Тя привлече голяма обществена енергия.

И въпреки това нищо не се промени, но това е така, защото ние имаме много ясна Конституция, която определя България като парламентарна република.”, каза политическият анализатор доц. Росен Карадимов.

Той посочи, че президентът има много голяма символна власт. Говоренето за смяна на модела и за нов тип управление обаче било възможно само през парламентарно мнозинство и излъченото от него правителство.

„Резултатът от парламентарните избори ще повлияе и на президентските след това. Те са до голяма степен функция на парламентарния вот.”, добави доц. Карадимов.

„За президента всяко правителство, в което участва ГЕРБ, ще бъде задкулисно, на мафията и на завладяната държава. Той има война с ГЕРБ и тя е на базата на класическата дефиниция за популизъм - „ние, честните граждани, срещу корумпираните политически елити”.

Той се явява като водач на тези честни граждани”, разясни политологът доц. Стойчо Стойчев.

Според Стойчев Радев се цели далеч от президентската институция и иска да управлява страната. „Още на тези парламентарни избори президентът ще участва индиректно като припознае някои от съществуващите участници.”, поясни политологът.

Как реагираха партиите на тази кандидатура

След четири години, които прекара на „Дондуков 2“, президентът Румен Радев обяви, че ще се бори за още пет на този пост. Изненада или не, той счита, че ще се чувства комфортно на поста отново в компанията Илияна Йотова като вицепрезидент.

Държавният глава мотивира кандидатурата си с остра критика към властта. Радев и Йотова ще се състезават на президентския вот и в знак на подкрепа към протестите от 2020 г. Според президента са показали, че изминалата година е годината на събуждане.

„Въпреки пандемията и задушената свобода на словото, българите излязоха на улицата и заявиха категорично волята си за промяна. Хората скандираха „Мутри, вън!“ и поискаха да вземат бъдещето на България в свои ръце.”, заяви президентът видимо зарадван от това, което е гледал на улиците на София и страната.