Румен Порожанов подаде своята оставка като Министър на земеделието, храните и горите. Това се е случило директно пред премиера на страната Бойко Борисов, информира правителствената пресслужба.

Оставката идва след скандала с „Къщите за гости“, както и след проверка на прокуратурата за предполагаеми злоупотреби с европейски средства в Държавен фон „Земеделие“ още във времето, в което Порожанов беше негов директор.

В мотивите си министърът в оставка твърди, че не иска правителството и неговата работа да страдат заради атаката срещу самия него. Бойко Борисов е приел оставката.

Самият Порожанов е заявил: „Смятам, че положих всички възможни усилия работата в едно от най-големите като обхват министерства да върви успешно. В сектора има много проблеми и със сигурност не всички са решени, но за всеки е направен опит за намиране на балансирано и справедливо решение.“

„Резултатите за развитието на земеделския отрасъл ясно показват възходящата тенденция, такава се отчита и по отношение на износа на селскостопански стоки. Министерството изнесе изключително успешно председателство на съвета на ЕС с организирането на десетки събития и напредък по най-важната тема за сектора – Общата селскостопанска политика след 2020 година. В този период активно беше поставена темата с борбата срещу двойните стандарти при храните, която намери решение в пакета директиви, приети от Европейската комисия и Европейския парламент“, е добавил още министърът в оставка.

Румен Порожанов е поредният министър, който ще бъде сменен от началото на третия мандат на Бойко Борисов и ГЕРБ.

Вече стана ясно и името на човека, който ще замени Порожанов като Министър на земеделието, храните и горите. Това е Десислава Танева, която вече заемаше този пост в периода 2014-2017 година във второто правителство на Борисов.

До момента Танева беше депутат от ГЕРБ и председател на парламентарната комисия по земеделие. Парламентът прие нейното назначаване със 121 гласа „За“.

Самата Десислава Танева обяви, че първата ѝ работа като министър ще бъде да разреши наболелите теми в земеделието и проблемите пред земеделските производители.