Въпросът, който си задават най-често в света на българската църква, е това къде е отишла субсидията за един от символите на България. Въпросът се носи из коридорите на Рилския манастир, след като за първи път от години насам няма преведени абсолютно никакви средства, въпреки че българският манастир е в официалния списък на ЮНЕСКО.

Финансовата криза, според игумена на храма дядо Евлогий, ще е невиждана досега, а до дни ще бъде открита дарителска сметка, за да не се стига до тотален фалит. Сумата, която храмът трябва да получи тази година възлиза на размер от 597 хиляди лева.

Парите са предвидени за реставрации, ремонти и поддръжка.

„До този момент ние не сме получили нито един лев от държавната субсидия, която отпуска българският парламент за Рилския манастир като паметник на ЮНЕСКО. Има решение на комисията по вероизповеданията субсидията да се продължи. Но след това се губи някъде в дебрите на нашата бюрокрация и не можем да открием какво се случва с нея”, разказва дядо Евлогий.

В манастира се опасяват, че липсата на държавна помощ може да има много тежки последствия.

Не само дядо Евлогий е угрижен за съдбата на храма

„Когато един обект на ЮНЕСКО, за който съответната държава е поела ангажименти, да се поддържа, не се извършва, разбира се в такъв случай Световната организация по опазване на недвижимото културно наследство е в пълното си право да го извади този обект от своя списък, което ще бъде много жалко”, добавя игуменът.

От Дирекцията по вероизповеданията обясняват пред медиите, че според направени изменения в закона от изминалата година, парите, които са предназначени за Българската православна църква ще разпределя Светия Синод. Тази година получената сума от Синода е в размер на 26 милиона лева.

Кой ще плаща сметката в омагьосания кръг

Оттам, обаче посочиха, че сумата, за която става въпрос, стига само, за да се покрият заплатите на служителите на църквата. Добави се още, че никой не е уведомил Синода, че от получените 26 милиона за заплати, трябва да се отделят и 600 хиляди лева за Рилския манастир.

Министерството на финансите е следващата институция, която да даде официално мнение по казуса. Оттам, обаче заявяват, че субсидията се предоставя на Дирекцията по вероизповеданията и тя е тази институция, която трябва да свърши работата по разпределение на средствата.

Докато се разиграва този кръг, в манастира няма свежи постъпления от цели два месеца. От манастира са кандидатствали за мярката 60/40.

Одобрението е факт и получават облекчения в размер на 13 работни дни от месец март. Но за да изпълнят изискванията по мярката, правят и немалки разходи.

Заради липсата на държавната субсидия ще бъдат замразени редица реставрационни дейности. А чрез дарителската сметка, която ще бъде открита, в манастира се надяват да се стабилизират финансово.