Жителите на квартал „Захарна фабрика” отново са в протестна готовност. Причината – недоволството им, свързано с това, че продължава дейността на Kризисния център за настаняване на бездомни лица в район „Илинден”.

Настояванията им - пълно изчистване на гетото от незаконните постройки в квартала, населявано главно от представители на етносите. Какъв ще е изходът от сагата в жилищния район на „Захарна фаблика“.

Истории „от кухнята“

Жителите на „Захарна фабрика“ разказват пред медиите, че търпението им се изчерпва и именно заради това са готови на крайни действия – протест. Главно, гневът на гражданите е насочен към това, че обещаното от Столична община не е изпълнено.

"Утре сме на протест пред Столична община в 9 часа. Ние трябва да се грижим за тези хора. Има и куп организации с такава дейност, но никой не обръща внимание. Въпрос на време е всичко да ескалира. Тези хора не влизат в никакви рамки и не спазват правила. Искаме мястото на кризисния център да се смени и просто да живеем нормално”, казва Анна Тренкова – председател ИК на „Захарна фабрика”.

„Хората са абсолютно прави и аз ги подкрепям безусловно. Тази концентрация не е нормална. Не е нормално толкова много хора да бъдат настанени през 100 метра. Говорих с госпожа Фандъкова и тези хора няма да бъдат настанявани повече. Полицейското присъствие също е засилено. Очаква се финансиране за ремонт на сградите.”, заяви Иван Божилов – кмет на район „Илинден”.

Проблеми с бездомни хора имаше още в разгара на карантината

Тогава, в Gradski.bg ви разказахме за това колко проблеми, свързани с бездомници, са на дневен ред.

Само на метри от входа на Централна жп гара в столицата, в подлеза, е мястото, което много бездомни хора наричат свой дом. Тогава ви разказахме, че те също знаят, че върлува страшен вирус и виждат опустелите улици, но не се притесняват, че могат да го хванат.

Проблемът, който се бе породил тогава, бе, че в Кризисния център нямаше достатъчно свободни места за всички.

„Ходихме онази вечер. Казаха ни, че няма места. Оставят ни по коридора – да си стоим на завет, на топло, но няма места“, казваха тогава бездомните. Когато е топло, тези хората нямат проблеми и излизат подлеза на гарата, за да седнат или легнат на някоя пейка в близкия парк.

„Благодарение на усилията на Столична община Центърът и двата филиала работят денонощно и оказват социална услуга на най-нуждаещите се жители на София. Прилагаме строга карантина, няма напускане на Центъра. На настанените се осигурява всичко – медицинско обслужване, храна, хигиенни услуги и дезинфекция“, заяви тогава директорът на Центъра за кризисно настаняване на бездомни хора в София Пепи Джуренов.

Какво се е променило към днешна дата, предвид факта, че коронавирусът утихна?