Петима служители на БАБХ Бургас са привлечени под наказателна отговорност от Специализираната прокуратура. Обвиненията, които са им повдигнати са за участие и организиране на престъпна дейност за искане и получаване на подкупи.

Сред задържаните е и директорът на дирекцията, на когото е повдигнато обвинение за това, че е ръководил престъпната дейност на групата, съобщава БГНЕС.

Петимата са задържани на 28 август на различни локации в Бургас, Несебър и Поморие по време на съвместна акция на Специализираната прокуратура и ГДБОП.

До момента са събрани категорични доказателства, че групата действа от началото на 2016 година. Задържаните злоупотребявали с правата си на държавни служители и по този начин получавали подкупите.

Някои обекти са проверявани само на хартия

На рекетираните представители на бизнеса са правени системи проверки, а на други контролът се извършвал само на хартия. Установено е, че има не малко случаи на блокирани проверки на служители на агенцията, които не са били част от схемата.

Проверката на различни документи показала, че има не малко случаи на неизвършени проверки или прекратени такива в различни търговски обекти в Бургас, курортен комплекс Слънчев Бряг, Китен, Созопол и Приморско.

В някои от случаите лично директорът на ОДБХ-Бургас е отивал на място, за да спре служителите си да констатират нарушения, оказвайки им натиск със служебното си положение.

Карали бизнеса да плаща за консултантска дейност на конкретен човек

Сумите, които задържаните получавали от собствениците на различни търговски обекти били в размер на 400 до 900 лева. Основанието за това плащане е било на база изготвяне на задължителната за всеки обект „Система за самоконтрол“.

Собствениците на магазини и други обекти директно получавали името на човек, който да им изготви въпросната система. Ако въпреки всичко те решавали да я изготвят сами, следвали санкции.

Така на повечето хора се налагало да се обръщат към посоченото лице, за да избегнат непрестанните проверки и глоби.

От изявление на прокуратурата става ясно, че са извършени претърсвания на жилищата на всички задържани, както и на четири служебни помещения. Намерена е равностойността на 25 000 лева, като банкнотите са в различни валути.

На претърсените места да открити и различни документи, записки и мобилни телефони, които допълнително уличили престъпната дейност на задържаните.

На ръководителя на групата – директорът на Областната дирекция по безопасност на храните в Бургас д-р Георги Митев, е определена парична гаранция от 150 000 лева, за да бъде пуснат на свобода. Останалите участници са с парични гаранции от по 75 000 лева.