Окръжният съд в София днес ще решава дали да остави под домашен арест шофьора, който прегази жена в Самоков преди седмица. След последните проби, че той е управлявал моторното превозно средство след употребата на наркотици.

Към този момент 24-годишният мъж е обвинен в нанасяне на средна телесна повреда. 

За съжаление, състоянието на 49-годишната Недялка Джикова я поставя в ситуация, в която тя е с опасност за живота. Жената е настанена в столичната болница "Света Анна".

След като бе взето решение на първа инстанция, който доведе до шумен протест пред Съдебната палата в Самоков, Апелативната прокуратура в София започна по-обстойна проверка по случая.

Съмнителният развой започна още предната седмица

Домашен арест за 24-годишния мъж, прегазил жена в центъра на Самоков, реши Районният съд и обвняемият Виктор Делигълъбов беше пуснат от ареста незабавно. Тогава ранената жена все още лежеше в критично състояние в столичната болница „Света Анна”.

Адвокатът на Виктор Делигълъбов уточни, че той не е видял Недялка Джикова, електронните системи в джипа също не са реагирали,  че отзад има човек. Според юриста наркотестът, който е бил направен на клиента му не е бил достатъчно сигурен, за да се зачете. 

Първото съдебно заседание по мярката за неотклонение на 24-годишния Виктор  Делигълъбов продължи по-малко от 1 час.

„Има опасност да напусне пределите на страната, има опасност да не съдейства на разследването. Обвинението, което му е повдигнато, е за тежко умишлено престъпление, макар и към настоящия етап той да е обвинен в телесна повреда, която е от категорията на средните”, обясни Емил Трендафилов – наблюдаващ прокурор по казуса.

Съдът в Самоков, обаче, не е приел тезата на обвинението. В решението си за домашен арест не е отчел, че през 2017 година младият мъж отново е бил заловен да шофира дрогиран. Според тогавашния закон е бил глобен с 1000 лв. – глоба, която е платил.

Мнението на адвоката

„Не, не я е видял жената. Това и пред съда го каза. Този джип е под наем.  Даже наемът се плаща с пари, които той е взел назаем. Не е поредното богаташко галено синче”, говореше пред журналистите адвокатът на обвиняемия Христо Ботев.

На излизане от Съдебната палата, Виктор запази пълно мълчание пред медиите. А семейството на прегазената Недялка Джикова бяха в шок от съдебното решение.

„Той ще е под домашен арест, ама сигурно ли е, че ще седи под домашен арест? Ще има ли кой да го пази?

Или той ще седи вкъщи с всичките си удобства, ще си е спокоен, а пък тя нека си седи в болницата и да е между живота и смъртта”, възмущаваше се Радосвета Димова, дъщеря на Недялка Джикова.

49-годишната потърпевша все още е на апаратно дишане, в медикаментозна кома и й предстоят няколко животоспасяващи операции.