1 юли си остава като датата, на която, на която ще стартира разпространението на суверенитет на Израел върху териториите Юдея и Самария. Тази информация идва директно от премиера Бенямин Нетаняху.

"Ще работим мъдро и в сътрудничество, но посочената дата няма да я променяме!“,  заявави премиерът.

"Сделката на века" бе обявена през миналата седмица. Част от тази сделка ще бъдат съвместните операции със САЩ.

С тези действия ще се изпълнява план за анексиране на "изконните израелски земи", както и изгонването на палестинците от тези територии. Основната цел е трайното приключване с палестинско-израелския конфликт.

Отговорът на Държавата Палестина

В отговор на тези действия Махмуд Абас – човекът, седящ на палестинския президентски стол обяви, че спира действието на всички споразумения на Държавата Палестина със страните, които са част от новия съюз.

Абас отправи сериозни обвинения към САЩ, като се възпротиви най-вече върху това, че отношението на Щатите към палестинския народ е крайно несправедливо.

"Ние ги смятаме (САЩ) за главен партньор на окупационното израелско правителство във всичките му враждебни  решения", обяви гневно Абас.

Мнението на ООН

От Организацията на обединените нации излязоха с мнение, че анексирането от Израел на части от Западния бряг на река Йордан ще представлява сериозно нарушение. Според ООН подобни действия ще нарушат международното право и категорично ще затвори вратата за нови преговори в бъдеще.

Съвета за сигурност на ООН Франция, Белгия, Германия, Естония и Полша излезе с официално заявление.

"Решението въз основа на подхода за две държави с Йерусалим като столица на двете държави е единственият път да осигуряването на траен мир и стабилност в региона. Притеснени сме от плановете на Израел и ги призоваваме да се въздържат от всякакви едностранни решения, които могат да доведат до разрушаване на мира в района и до анексиране на окупирани палестински територии.“ Това каза постоянният белгийски представител Марк Пекстън от името на петорката.

Докато държавите решават коя територия да се анексира и коя не, от "Хизбула" разпространиха видео със стрелба на негови командоси срещу цели, украсени с държавните официални символи на Израел.

Има и заплашителен към Израел цитат от Библията: "От севера катастрофа ще се стовари върху всички, които живеят на тази земя". Географски погледнато Ливан е на север от Израел.

На 20 май лидерът на "Хизбула" шейх Хасан Насрала изказа мнение, че всички евреи трябва да напуснат палестинските територии и целият район от реката Йордан до Средиземно море. Ако това не се случи в най-скоро време са обещани мощни военни действия, които да доведат до съответното желание на „Хизбула“.