Софийска градска прокуратура е прекратила разследването срещу бившите шефове на Агенция "Пътна инфраструктура" Светослав Глосов и Дончо Атанасов, които бяха обвинени заради катастрофата край Своге през 2018 г.

Решението потвърдиха от държавното обвинение. Двамата бивши началници на АПИ бяха обвинени в това, че с неизпълнението на задълженията си са целели облага за изпълнителите на ремонта на пътя - "Трейс".

Как се развива случая „Своге“

Припомням ви, че катастрофата, при която загинаха 20 души, стана през 2018 г. По случая има и още едно дело. По него обвиняеми са шофьорът на автобуса Григор Григоров и още петима души.

„Не съм чел прокурорския акт и нямам представа с какви мотиви е прекратено това производство.”, заяви адвокатът на шофьора на автобуса Григор Григоров - Христо Ботев.

„Поведението на прокуратурата е шизофренно – внася дело в съда и след това, след констатирани процесуални нарушения, го прекратява по същество.”, коментира още той.

И допълни:

„Нямам обяснение за това. За пореден път прокуратурата не може да разбере кой е виновен за конкретни действия и събития”.

„Радвам се, че е е прекратено, защото в крайна сметка са установили, че действията, които ние сме предприели във връзка с нашите изисквания към изпълнителите, са били точно по закона. С господин Ананасов сме спазили закона, с който сме поискали строителя да си отстрани дефектите.”, коментира вчера Светослав Глосов.

Протест за липса на вода насред лято

Пореден протест заради безводие в най-горещите дни. Хисарското село Кръстевич е пред бедствено положение. Селската река, която е eдинствен водоизточник е пресъхнала в началото на юли, а от ВиК въвели режим. В отговор на режима хората от селото заплашват да спрат да си плащат сметките, както и да блокират пътя Пловдив-Панагюрище.

„В това положение сме от много години”, коментира една от жителките на селото.

„Случва се с дни да нямаме вода. Това провокира да направи подписка и да инициираме протест”, каза друга жена, живееща в Кръстевич.

„Основат причина за създалото се напрежение е единственият водоизточник на селото, който е от типа речни водохващания и в летния период намалява значително дебитите, а и нацяло пресъхва. Проблемът не е о вчера. Водопреносната мрежа наистина е остаряла”, заяви Антон Гълъбов.

„Миналата година започнахме проучване за нов водовземен участък в долната част на селото. В момента текат процедури по обособяване на терена. След като се обособи такъв, ще можем да направи ново водохващане, което ще бъде помпено. Надявам се това да реши окончателно проблема”, каза още той.