Туристическият бранш директно с писмо до служебния кабинет заради новите ограничения за влизане в страната. Хотелиерите се опасяват от провал на летния сезон.

„Изпратихме това писмо заради многото появили се в медийното пространство заглавия от типа „Летният сезон ще бъде кратък”, „Прекратяват сезона още през август” и други. Това са все такива публикации, които внасят напрежение и паника, както в туристите, така и в без това оскъдния ни кадрови състав.

Ще се опази ли туризмът, или не

За туризма трябва да се говори внимателно, защото се нуждае от спокойствие, дългосрочно планиране. Такива негативни сведения обременяват, паникьосват и туристи, и персонал”, категоричен е председателят на Съюза на собствениците в Слънчев бряг Пламен Копчев.

„Напоследък притеснение, че има опасност от провал, расте. В момент, в който туризмът започва да поема глътка въздух, имаме чувството, че някой иска да ни спре кислородът. Бургас премина в жълта зона.

Тези, които „оцветяват”, дали си дават сметка, че областта заради всички туристи има население в пъти по-голямо, от това, което е по статистика. Много е важно как интерпретираме цифрите, защото се подават грешни сигнали, които ни вредят.”, каза хотелиерът Теодор Пастърмаджиев.

Той обясни, че отворените хотели са с добра заетост, но много места за настаняване не са отворили врати. Тези, които работят, пък не използват пълния си капацитет.

В Слънчев бряг липсват руските и английските туристи. У нас са дошли само тези, които имат имоти по родното ни Черноморие.

Мерки за неваксиниране – ще има ли подобно нещо

"За" и "против" въвеждането на ограничения за неваксинирани. Мнение и коментар по темата направиха адвокатът по медицинско право д-р Мария Петрова, докторът по социална медицина и управление на здравеопазването д-р Момчил Баев, Емил Коларов от Сдружението на заведенията и актрисата Латинка Петрова в ефира на „Здравей,

„На този етап, както е формирано законодателството, не можем да въведем задължителната ваксинацията, тъй като ваксините срещу COVID-19 все още са вписани като препоръчителни. Не може да задължим някой за нещо, което е препоръчително.

Ако се променят различни наредби в различните сфери, това може да стане възможно”, обясни д-р Мария Петрова.

За нея на този етап подобни мерки не са необходими. Според нея упражняването на определена професия не трябва да се явява предпоставка за определени групи.

„Ако лекарите в България не искат да се ваксинират или са резистентни към тази идея, то трябва да си зададем въпроса, първо – за тяхното образование, второ – за информационната кампания. Това ли е начинът да постигнем необходимите мерки, защото с рестрикции по-вероятно е тези хора да откажат да работят”, смята д-р Петрова.