С няколко уловки и частични ограничения, министърът на здравеопазването Кирил Ананиев издаде заповед, която позволява упражняването на колективни спортове на аматьорско ниво на открито. Това предполага спортуване без никакъв състезателен характер.

За какви спортове важи и какви са изискванията

Става въпрос за всички спортове от рода на футбол, баскетбол, волейбол и др. Участниците трябва да се съобразят само с това да са не повече от 10 души.

Друго важно изискване е на местата, снабдени с бани и съблекални, те да не се използват. Публиката навсякъде е забранена.

Кината, музеите, галериите и театрите отварят своите врати

Кирил Ананиев издаде заповед, разрешаваща и посещението на музеи на закрито, галерии и библиотеки на открито и закрито.

Единственото ограничение е да се спазва изискваната вече навсякъде социална дистанция и всички противоепидемични мерки.

Заповедта позволява провеждането на културни събития – концерти и други сценични прояви, на сцени на открито, с допустима заетост на местата до 30% от максималния капацитет на съоръженията.

Условието за присъстващите и организаторите е също да бъдат спазвани социалната дистанция и обичайните противоепидемични мерки.

Киното също е позволено

Правилото за 30% от капацитета важи в пълна сила и за кината. За да заработят музеи, галерии и кина всеки ще трябва да реши може ли да спазва новите правила и чак тогава да си позволи да отвори врати.

Всеки трябва да си направи схема за влизане, така че да не се сблъскват потоците, когато се организира събитие. 30% от салона означава хората да са шахматно разделени.

Със сигурност трябва да има третиране на ръцете с препарат за всички влизащи. Всички зрители трябва да са с маски“, заяви министърът на културата Боил Банов.

За концертите и театрите изискването е малко по-различно. Събитията трябва да са само на открито, не в закрити зали и помещения.

А това означава, че трябва да се намерят пригодени места, където да се играят постановки. Препоръката на министъра е да се поставят представления с по-малко артисти.