В резултат на съвместните действия на няколко служби е разбит един от най-големите канали за трафик на хора с цел трудова експлоатация през последните години. Престъпната група действала на територията на Европа.

Подробностите за проведената акция оповестиха ръководителят на Специализираната прокуратура Димитър Петров, комисар Людмил Попов - началник на отдел „Противодействие на трафика на хора“ в ГДБОП, и наблюдаващият прокурор Евгения Деянова.

Акцията е съвместно дело на българските и френските органи на реда и е извършена паралелно на територията на двете страни.

Участвали са представители на Евроджъст и Европол, които също присъстваха на брифинга и дадоха отлична оценка за това как са се справили българските полицаи.

Задържани са трима българи и един французин

На територията на Франция са задържани трима българи и един французин, съобщи ръководителят на Специализираната прокуратура Димитър Петров.

Събраната до този момент информация сочи към това, че престъпната група организирала трафик на работници, които били насочвани към френския град Лион.

Българите, които са експлоатирани са малограмотни хора, жители на общините Търговище, Бургас и Шумен.

Те са подписвали договори на чужд език, чието съдържание не им е превеждано и на практика не са заели с какво се ангажират. Устното обещание, което получавали, било за заплащане в размер на между 60 и 80 евро на ден.

Работниците са настанявани в палаткови лагери

Хората стигали до Франция с нелицензиран транспорт, а за намирането им на работа на място отговарял задържаният френски гражданин.

Установено е, че работниците били настанявани в крайно мизерни и дори опасни условия – палаткови лагери, в които няма елементарни условия и удобства.

От обещаното заплащане хората на практика не виждали никакви пари и по този начин нямало начин да заплатят дори транспорта си за връщане в България.

Установено е, че по този начин за Франция са заминали общо 167 души, като основната им дейност била в селското стопанство и сезонната заетост.