Министърът на туризма Николина Ангелкова съобщи на специален брифинг, че с оглед на затруднената ситуация след обявения фалит на британския туроператор „Томас Кук“, от наша страна е създадено специално звено, което да помага на хората, които трябва да се приберат след почивката си.

Проведена е спешна среща с представители на хотели и туроператори, на която са обсъдени както текущите проблеми, които трябва да се решат, така и тези, които предстоят в бъдеще.

На работната среща присъства и посланикът на Великобритания

Ангелкова заяви, че е поет ангажимент за съдействие при евентуалното колективно завеждане на иск за вземанията, които бизнесът в България чака от „Томас Кук“.

Преди брифинга беше проведена работна среща с представителите на различни организации, на която присъства и посланикът на Великобритания у нас Н.Пр. Ема Хопкинс.

Николина Ангелкова посочи, че ситуацията е повече от тревожна и ще окаже влияние не само на летния сезон, който сега приключи, но може да се отрази и на сезон 2020, преговорите за който текат в момента.

Плащанията за британските туристи, които са в България, след обявяването на фалита ще бъдат поети от Британския гаранционен фонд.

По думите на Ангелкова в момента е важно да се справим добре, за да може клиентите на „Томас Кук“ да продължат да избират страната ни и за следващите си почивки.

Специално звено работи 24/7

В Министерството на туризма е създадено специално звено за контакт по казуса с британския туроператор. Връзката с всички засегнати се осъществя денонощно.

Туристите, които все още не са напуснали България получават нужното внимание и грижи, докато чакат организирането на транспорта им до Англия.

Обмисля се създаването на специален фонд за хотелиерите, както и изискването на допълнителна застраховка  „Отговорност на туроператора“ и за чуждестранните туроператори, които осъществяват дейност в България.

Българските хотели, които работят с „Томас Кук“, са над 50, като половината от тях вече са осъществили контакт с министерството на туризма.

Забавянето на плащанията може да се отрази сериозно на сектора, като загубите ще са в размер на милиони левове.