Министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева присъства на официалното откриване на международните специализирани изложения Месомания, Светът на млякото, Булпек, Салон на виното, Интерфуд & Дринк и #RETAIL SHOW 2019.

ПО време на речта си тя изтъкна, че производството на месо и месни продукти бележи ръст от 6.7%. Сравнението е направено при съпоставка на 2017 година с 2018.

Министър Танева допълни, че се отчита и увеличение при произведените и продадените мляко и млечни продукти от малко над 3%.

По думите й за изминаващата 2019 година и първите й девет месеца, тенденцията се запазва и дори може да се говори за стабилна посока, в която върви този сектор.

По нейните думи има ясни индикации, че и при производството и износа на птичи яйца, има ръст и производителите имат с какво да се похвалят.

Цялостен ръст в сектора

Танева подчерта, че нивата във всяко едно от хранителните производства в България се запазва или бележи ръст.

Въпреки трудностите от различно естество, данните за селскостопански стоки са положителни.

Страната ни отчита постоянен ръст и увеличение на износа на селскостопански продукти всяка година.

Като основен партньор в износа ни може да се посочат различни страни от Европейския съюз, като това представлява близо 75% от реализирания от стокообмена.

Десислава Танева изтъкна и факта, че имаме положително търговско салдо от стокообмена със селскостопански стоки в размер на 600 млн. евро.

Тя изрази надеждата, че това ще се запази и стойностите ще продължат да се покачват плавно през следващите години.

Страната ни има дадености за силно земеделие

Страната ни има не само идеалните предпоставки и дадености, за да развива силно селско стопанство.

Тук, според министъра, има прекрасни производители и предприятия, които произвеждат наистина качествена храна, търсена не само на родния пазар, но и на чуждите.

По време на събитието министър Танева връчи и награди в Националния конкурс за най-добра опаковка „Приз Пак“ на ученици от Националната гимназия за приложни изкуства „Св. Лука“ в София.

Бяха връчени и награди за разширяване на достъпа до добра храна, като отличието получиха проф. Йордан Гогов и шеф Виктор Ангелов.

В тазгодишните издания на всички изложения участват повече от 550 български и чуждестранни фирми.

В рамките на събитието от страна на участниците ще бъдат показани различни храни и напитки, опаковки и опаковъчни системи, нови машини, оборудване, иновации в производствените процеси и технологии за хранително-вкусовата промишленост, както и търговско оборудване.