Министър Бойко Рашков ще сезира прокурор на определено ниво за изнасянето на СРС от страна главния прокурор Иван Гешев. Това стана ясно по време на изслушването на служебният вътрешен министър в парламента.

По думите му в Наказателния кодекс оповестяването на сведения, събрани със СРС, е инкриминарано. Той уточни, че ще сезира прокурор с тази част от сигнала, внесен във ВСС, която касае тези действията на главния прокурор.

"Подобен случай имаме и по отношение на подслушването на граждани. Тези мероприятия са свързани с един обвиняем.

Там бяха изнесени данни, събрани със СРС от разговор с този човек, с този обвиняем на един бивш депутат, на един журналист. Другата седмица ще питате подслушвани ли са журналисти и аз ще кажа - да.

Никой няма право да издава подобна информация публично, защото засяга интересите на онези граждани, които нямат абсолютна никаква връзка с каквото и да било престъпление.", подчерта още Бойко Рашков.

Защо Гешев е първият, който дръзва да направи подобно нещо

Той  заяви, че досега нито един прокурор не е проявил кураж да образува такова производство, въпреки че Конситуционният съд е обяснил, че всеки прокурор у нас има право да започне такова наказателно производство.

„Прокуратурата се поддава на политическо влияние - недопустимо, въпреки нейната независимост, гарантирана в Конституцията. Представям си какво ще стане, ако прокуратурата бъде изведена от съдебната власт. Смятам, че подобни ръководители ще я направят придатък изцяло към някоя политическа партия, примерно - ГЕРБ. Налага се политическата власт да положи усилия, за да постави правила относно поведението на главния прокурор и представителите на съдебните органи от ВСС”.

Това заяви вътрешният министър Бойко Рашков малко преди изслушването му в Народното събрание.

Съвет към ВСС

Той добави, че ВСС трябва да разглеждат всеки един сигнал, подаден към тях.

„Припомням, че миналата година, след като Гешев зае поста главен прокурор, много колеги от различни организации отправяха множество сигнали към ВСС, а те не им обърнаха внимание. Те се съдържат в този документ, който вчера правосъдният министър внесе във ВСС.

Членовете на Съвета, обаче решиха, че е изтекъл срокът, за който те важат, и това е основание да не бъдат разглеждани. Това е парадоксално.”, каза Рашков.