Разкриха модерна нарколаборатория в град Шипка, Старозагорско. Тя се помещава в частен имот в един от най-елитните квартали на града.

„В рамките на вчерашния ден е била получена информация в РУ - Казанлък за евентуално отглеждане на марихуана в къща. В нея са открити пет помещения, които са оборудвани по всички съвременни технологии.“

Тези данни посочи окръжният прокурор Вичо Атанасов.

Установените съоръжения били високотехнологични, съобщиха от Прокуратурата ни. При извършено претърсване и изземване в пет помещения са били открити около 600 броя растения канабис, с различна височина и съцветия.

Стаите в къщата са били оборудвани с модерна осветителна, вентилационна и отоплителна техника. Растенията са били засети в саксии, като за тях са полагани ежедневни, редовни грижи.

Разследването по случая продължава, като се извършват активни действия по доказване престъплението на извършителя. Задържан е 32-годишен мъж, който е и собственик на къщата, за срок от 24 часа.

В рамките на днешния ден предстои да бъде привлечен към наказателна отговорност.

Президентът на Бразилия излиза от затвора

Присъдите на бившия президент на Бразилия, Лула да Силва, бяха напълно анулирани. Решението на съдия от Върховния съд може да позволи на Лула да се кандидатира за президент на изборите следващата година.

Отмяната беше напълно изненадваща. От прокуратурата казаха, че ще обжалват и решението ще се гледа от пълен състав на Върховния съд.

Лула да Силва управляваше Бразилия цели осем години. Той беше пратен в затвора за корупция през 2018 г. Това не му позволи да участва на президентските избори.

Лула настояваше, че процесът е политически мотивиран. Той бе обичан от привържениците на левите в страната и евентуална нова кандидатура би направила изборите в най-голямата страна в Южна Америка много непредвидими.

Русия с дезинформация относно ваксините

Русия провежда кампания за дезинформация срещу две от ваксините срещу коронавируса, разрешени в Съединените щати, потвърдиха от Белия дом. Държавният департамент е идентифицирал четири руски интернет платформи, ръководени от руските разузнавателни служби, които разпространявали дезинформация.

Според вестник „Уолстрийт джърнъл”, който първи съобщи за това, кампанията за дезинформация е била насочена срещу ваксината, разработка на Pfizer/BioNTech. От Белия дом заявиха категорично, че са наясно с проблема и взимат адекватни мерки.

„Заявяваме отново, че ще се борим с всички възможни средства. Изправени сме пред дезинформация.

Със сигурност това не е нещо ново за нас и сме запознати с подхода и тактиката на руската дезинформация. Трябва да заявя, че ваксините са безопасни и са одобрени за употреба.

Следим кампанията за дезинформация и предприемаме действия, за да я спрем.”, коментира говорителят на Белия дом Джен Саки.