Мащабни проверки на столичната Регионална здравна инспекция и МВР в района на булевард "Витоша" и "Студентски град". Екипите тръгнаха на проверка малко след 22 часа в понеделник, а целта им беше да проверят дали ресторантите спазват мерките срещу коронавируса.

„В заведение в „Студентски град" имаше нарушение на капацитета, т.е. повече от 50% посетители, за което ще бъде съставен акт на МОЛ-а на фирмата. Оставена е покана от нас и ще бъде санкциониран за неспазване на извънредните противоепидемични мерки”, заяви по темата Дафинка Спасова – инспектор в РЗИ-София.

Кюстендилско се отърва от тежките мерки

Задължителното носене на маски на открито в Кюстендил отпада, след като днес областният кризисен щаб не взе решение за продължаване на мярката, въведена на 10 февруари. Носенето на маски на открито де факто е отпаднало от 24 часа на 7 март, поясни говорителят на областната администрация Десислава Айдърова:

„Вече не са задължително. Засега не е правен щаб. Автоматично си отпаднаха, след като не е подновено“.

Констатациите и на медиците са, че задължителното носене на маски на открито не е дало очаквания ефект. Заболеваемостта в града и района продължава да нараства - вече до 530 на 100,000.

„Тези, които искат да носят, и сега ги носят, и от утре ще продължават да си ги носят. Тези, които и досега не ги носеха, каквото и да има, пак няма да ги носят.“, обясни д-р Александър Величков.

95 са положителните случаи с COVID-19 през изминалите три дни в Кюстендилска област. Само в община Кюстендил те са 57.

От Спешна помощ искат затягане на мерките

Лекари, работещи в Спешната медицинска помощ, искат затягане на мерките срещу COVID-19. Вчера те отправиха апел за затягане на мерките, тъй като се притесняват, че броят на заразените се увеличава и че натискът върху болниците ще стане сериозен.

„Вече участвахме в този филм веднъж. През ноември ситуацията беше същата.

Имаше по 3,000 заразени на ден, болниците тогава започнаха да се пълнят. Ситуацията ни е позната, но в същото време сега има разхлабване на мерките.

Голяма част от хората не спазват и сегашните.”, коментира Десислава Кателиева от Националната асоциация на работещите в Спешната медицинска помощ.

По думите ѝ ситуацията е изключително динамична.

„Ако в една болница допреди час е имало свободни легла, то само след час ситуацията е друга. Нормално е да има такива моменти, в които се обикаля с пациенти и се търсят легла.

Така е в цял свят, просто леглата се пълнят много бързо.”, каза още тя. И допълни:

„Става трудно и да се хоспитализират пациенти, които не са с коронавирус”.