"Британският вариант на коронавируса се е наложил в страната и това вече е доказано. Около 75% от пробите, събирани преди две седмици, са с британския вариант на COVID-19."

Това заяви пред медиите ръководителят на отдел „Вирусология” в НЦЗБП доц. Любомира Николаева - Гломб, като допълни, че очаква процентът от следващите проби да бъде и по-висок.

„Дистанцията от 1.5 м е препоръчително разстояние, което статистически показва, че вероятността да се заразим е по-малка. Такава, обаче винаги има.

Хората си представят, че когато си направят ваксина, като преболедуват и като спазват мерките, това е като някакъв скафандър около тях, който ги пази. Да, той ги пази в 90 - 95% от случаите, но винаги има възможност вирусът да пробие защитата”, допълни още експертът.

Относно южноафриканския вариант на коронавируса, доц. Гломб посочи, че по-скоро го няма в България. Въпрос на време, обаче било в страната да влязат всички варианти.

„От всички, циркулиращи в глобален мащаб варианти, нигерийският е най-притеснителен. Точно към него неутрализиращите антитела, които се образуват в резултат на преболедуване и ваксиниране, са с най-малък афинитет.”, коментира тя.

Дали ще се наложи и трета доза от ваксината заради нигерийския вариант на коронавируса, доц. Гломб обясни, че фирмите производители вече работят за преправяне на препаратите си.

„Необходими са изследвания, за да се докаже дали коригираната ваксина ще произведе достатъчно на брой антитела срещу новите варианти.”, коментира тя.

Има ли сезонен грип в България

Доц. Гломб обясни и защо в страната го няма сезонния грип.

„Това е познат феномен. Когато започва грипният сезон, имаме доста вируси - A, B.

Докато накрая един взима връх и става доминиращият. Сега наблюдаваме същото.

Коронавирусът взе връх - той е прекрасно адаптиран към нас. Той се чувства екстра сред нас.”, добави тя.

За посещенията в ресторантите доцентът каза:

„Всеки има глава на раменете си и може да прецени дали отиването на ресторант му е жизнено необходимо. Разбирам и носталгията към стария начин на живот, но вече една година живеем в тези обстоятелства с коронавируса.”, заключи тя.

Защо британският щам ни атакува сериозно

70% от пробите в страната са на британския вариант на COVID-19, а в 15 области в страната разпространението му е доказано. Това съобщи здравният министър проф. Костадин Ангелов.

Областите са Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Габрово, Добрич, Кюстендил, Монтана, Пазарджик, Пловдив, Сливен, Смолян, София, Хасково, Ямбол. Здравният министър проф. Костадин Ангелов поясни, че 70% от пробите на национално ниво са от британския вариант.

След секвениране на 413 проби на SARS-CoV-2 – у нас и в Германия, британският вариант на вируса е потвърден при 303 от пробите. Южноафриканският, бразилският и нигерийският варианти на коронавируса не са потвърдени у нас.