Вече е официално, че от сряда 15.07.2020 г. до 29 юли т.г., за да ви пропуснат гръцките власти през ГКПП "Кулата-Промахон", пътникът ще трябва да предостави отрицателен тест за COVID-19. Резултатът от теста ще е необходимо да бъде преведен и на английски език, а от него до преминаването на границата не трябва да са изминали повече от 72 часа (три дни преди пътуването).

Това гласи решението, идващо директно от гръцките власти. Те го публикуваха официално във всички възможни информационни канали.

Нещо повече, документът, който туристите ще трябва да притежават и да предадат на проверяващите, за отрицателен PCR тест, трябва да е издаден от сертифицирана държавна или частна лаборатория. Фалшифициранията ще бъдат наказани според гръцките власти.

Преводът на документа на английски език трябва задължително да включва трите имена на пътника, който го представя, както и номера на паспорта или личната му карта.

Къде е QR-ът

Гръцкото посолство у нас информира онези, които се вълнуват от ситуацията нещо много важно, което може да се окаже и същински крах в почивката на повечето туристи. Във връзка с предстоящите въвеждания на известни промени в правилата за влизане през ГКПП „Кулата-Промахон“задължителният за попълване електронен формуляр, генериращ QR код, няма да бъде наличен за пътуване до 14 юли 2020 г., което се пада вторник, 00:01 часа.

Пътуващите, които вече имат издаден формуляр, все още имат право да преминат граничния пункт, но граждани без формуляр няма да бъдат допуснати да влязат. Те ще трябва да отложат пътуването си за 15 юли, съобщиха от Министерството на външните работи.

Тестовете за коронавирус ще бъдат признавани, ако са направени в национални референтни лаборатории, национални здравни лаборатории или частни акредитирани официално лаборатории.

Сертификати, които по някакъв начин не отговарят на тези точно посочени критерии, изобщо няма да бъдат приемани. Както се спомена и по-рано каквото и да е фалшифициране на документа за отрицателен тест за коронавирус им се наказва много сурово от гръцкото законодателство.

До какво доведоха всички тези промени в правилата

В неделя сутрин отново бе отбелязана внушителна опашка от автомобили на ГКПП „Кулата-Промахон“. Колоните, обаче, не са толкова дълги, както бяха преди броени дни. В почивния ден туристите чакаха около 30 минути, за да преминат през границата.

Очаква се през днешния и утрешния ден в часовете около обяд трафикът да намалява прогресивно, тъй като характерна черта на румънските туристи, например, е да пътуват през тъмните часове на денонощието.