Ловци успяха да задържат бракониери и ги предадат на полицията край средногорското село Поибрене. Случката се разиграва преди два дни в горските покрайнини на българско село, в което ловът е издигнат на пиедестал.

Наред с лова, обаче, човек често може да види и другата страна на закона – бракониерството. Ето как добро и зло се изправят едно срещу друго, а изходът е като по приказките.

Есенцията на случилото се

От няколко нощи ловците в района на Панагюрище са нащрек. Заради рязко зачестилите набези на бракониери, те решили сами да се справят с проблема и да раздадат законно правосъдие без да отнемат живота нито на животни, нито да раняват хора.

Всяка вечер обикаляли сред гористите местности, намиращи се в покрайнините на селото. В акцията срещу незаконния лов, взели участие и служители на горското стопанство, както и такива на полицейското управление в района.

Доказана ли е незаконна дейност

Преди две нощи край селото ловците засекли изключително подозрителен джип да обикаля с изгасени светлини в район, където често изскачат сърни и диви прасета. Подали сигнал на горските служби и след близо час преследване в тъмното, заловили бракониерите.

„Открихме ловна карабина с прицел. Беше намерена чанта с найлонови пликове, сатър за разфасоване, фенери и два прицела”, обясни председателят на ловната дружина в с. Поибрене Георги Навущанов.

Мъжете се оказали двама братя – бизнесмени от София. След като били арестувани, полицията ги отвела в Районното в Панагюрище, където им съставила акт и ги освободила.

„Те обясниха, че се прибират от изнесения си бизнес, който имат, извън столицата, в която живеят”, добави Георги Пандуров, който е служител в ДГС- Панагюрище.

Какво показва статистиката

За месец това е четвъртото бракониерско посегателство в района, който е богат на дивеч. Най-обезпокоителното е, че набезите се извършват в период на развитие популацията, когато ловът е тотално забранен и нежелателен.

„Аз съм един от хората, които съм получил заплаха по телефона. Имаше разследване. Година и половина ходихме по съдилища, но не съм само аз. Имам още доста колеги, които са потърпевши.”, разкри Пандуров за ситуацията

По отношение на бракониерството сега съществуващата нормативна уредба дава възможност нарушителите да се разминават само с глоба до 300 лева. Затова от Националното ловно-рибарско сдружение поискаха спешни промени в сега действащия закон.

„Приетият в момента и функциониращ праг от пет минимални работни заплати практически блокира възможността тези хора да бъдат съдени за престъпление от общ характер. Така че това е първата стъпка, която следва да бъде направена. На второ място - да се завишат драстично санкциите, които Наказателният кодекс предвижда”, коментира инж. Васил Василев председател на Национално ловно-рибарско сдружение „Съюз на ловците и риболовците в България“.