Вицепремиерът Томислав Дончев отговори на журналистически въпроси, свързани главно с протестите срещу правителството през последните четири дни. Ето как коментира темата Втория в редиците на ГЕРБ.

Освен протестите, в които се чуват различни искания, той коментира и всички останали съпътстващи актуални проблеми в държавата. Сред тях попаднаха и възможностите за организиране на служебно правителство, както и полицейския произвол, който бе доказан с видеозаписи, на които ясно се виждат протестиращи, малтретирани от български полицаи.

„Не очаквам да загубим депутати, ако протестите продължат още известно време. Засега не обмисляме да оставим кабинета сам.” – поясни пред журналистите Томислав Дончев.

„Свободата на демокрацията работи чрез институциите. Друг начин няма.

Няма как да имаме свобода и демокрация без институции и правила. Отнасям се с респект и внимание към всяко гражданско искане, включително и извикано на площада под Министерски съвет.

Демокрацията е това. Винаги ще има някой недоволен", каза още по темата Дончев.

„В такава ситуация политиците трябва повече да слушат и по-малко да говорят. Имаме типичен сблъсък на партиен и държавен интерес.

Засега не очаквам да загубим депутати, ако протестите продължат. Организирането на протест в подкрепа на действащо правителство е странен жанр, но имаше повод – приемането на България в чакалнята за еврото”, разясни нещата около въпроса с исканията на протестиращите Томислав Дончев.

Ще има ли служебно правителство

„При Орешарски нещата бяха различни. Този кабинет беше сглобен от всички отломки, останали в Народното събрание.

Тогава ние бяхме водеща политическа сила. Това беше правителство на инат.

Искането сега е за повече свобода, демокрация и справедливост. Това винаги е актуално и легитимно.“, поясни Томислав Дончев.

„Не мога да разбера защо, когато арестуват действащ зам.-министър всичко е наред, а когато има проверка по отношение на президентски съветник, не е добре. От години говорим колко е сериозна корупцията в България и когато някой предприеме конкретни действия за борба с корупцията, е лошо.”, поясни вицепремиерът относно сформираното през 2013-та правителство на Пламен Орешарски.

Има ли полицейски произвол в България

„Болно ми е, когато се стига до ситуация, при която едни български граждани се налага да е бият с други, особено, ако едните са с униформи. Тече проверка, която ще установи има ли нередни действия от страна на полицейски служител.

Няма как, ако един полицай е нападнат, да не отвърне”, поясни Дончев.

От заключението на Томислав Дончев стана ясно, че има някои конкретни и важни неща, които трябва да бъдат постигнати преди ГЕРБ да приключи своя мандат на чело на българската държава.