Масовото оплакване на гражданите е свързано с това, че са недоволни от нов закон за налагане на изолация. Стотици пациенти, диагностицирани с коронавирус в Румъния напуснаха болниците след решение на съда срещу задължителната хоспитализация на болни.

Парламентът реши да приеме новия закон за налагане на изолация. Това се случва на фона на скока на инфекциите. Законодателите гласуваха в подкрепа на новото законодателство, което предвижда кога хората могат да бъдат поставени под карантина или задължителна самоизолация. Законът позволява на тези под карантина да оспорват решението в съда.

"Ние приемаме този закон, който ще ограничи някои права и свободи, но го правим, за да защитим животи", заяви Йоан Купса, депутат от управляващата либерална партия.

Решението на парламента

То следва решение на Конституционния съд, което влезе в сила миналата седмица. Съдът реши, че хоспитализирането и карантирането на хора без или само с леки симптоми на COVID-19 нарушава основните им права и това не може да стане само с правителствен указ. В резултат на решението 624 пациенти, които са тествани положително за новия коронавирус, са поискали да напуснат болниците и сега рискуват да предадат болестта в своите общности, заяви здравният министър Татару.

Повечето половината от 50 000 души, подложени на задължителна самоизолация след завръщането си от чужбина, са напуснали домовете си в нарушение на препоръките на лекарите, каза Татару.

Румъния, която е една от най-бедните членки на ЕС, отчете 614 нови случая на заразяване през изтеклото денонощие, което е най-голямото увеличение на ден от началото на пандемията в страната. Общият брой на заразите в страната с население от около 20 милиона души достигна 30 789, докато 1834 души са починали.

Румъния заяви, че има готова формула за ваксина срещу коронавирус

Учени от центъра "ОнкоДжен" в румънския град Тимишоара и Медицинския институт "Кантакузино” твърдят, че вече разполагат с формулата на химическото съединение на ваксина срещу COVID-19.  Те са получили финансиране на стойност 3,5 милиона леи за откриване на ваксина срещу SARS-COV2.

След като бъде проверена лабораторно, ще започнат и тестовете - първо с животни, а след това и с хора. Така Румъния става една от малкото страни в света, която има работен вариант на подобен серум и ако всичко премине добре, след една година ваксината може да бъде на пазара, посочва още телевизията.

Проектът е колаборация мужду двата изследователски центъра и би трябвало да бъде осъществен през следващите 18 месеца. Според учени това време е достатъчно за всички изследвания и необходими изпитания за разработката на ваксина срещу COVID-19.