"В Европейския съюз трябва да имаме общи и координирани правила за ограничаване на коронавируса, но да не допускаме отново затваряне на граници вътре в ЕС. Веднъж го преживяхме и това доведе до блокиране на хиляди хора и на спиране на доставките на стоки”.

Това бяха думите, които каза на пресконференция в Прага вицепремиерът ни и министър на външните работи Екатерина Захариева. Тя е на официална визита по покана на колегата си Томаш Петричек.

В рамките на визитата тя разговаря още с премиера Андрей Бабиш и с председателя на Камарата на депутатите Радек Вондрачек.
 
"Пристигнах тук с полет от Бургас, с който в България дойдоха чешки туристи. Искам да заявя, че България е отворена за туристи от Чехия, като властите са предприели всички необходими мерки за безопасността им. Поздравявам и Чехия, която е за пример на останалите държави, след като отвори границите си за свободно влизане на граждани на ЕС”, каза Захариева.

От петък ще стартират редовни чартърни полети между Прага и Бургас и Варна.

"България се справи много добре с епидемията и тя бе една от първите държави, с които възобновихме туризма”, каза и чешкият външен министър Томаш Петричек.

Още от темите на срещата

Двамата министри обсъдиха още как да стимулират развитието на бизнеса между България и Чехия.

Захариева и Петричек констатираха, че на дневен ред е сериозен потенциал за по-нататъшно развитие на търговско-икономическите отношения особено в областта на дигиталните технологии и иновациите.
 
"С Чехия имаме почти пълно съвпадение на позициите по редица въпроси. Приветстваме плана за бюджет на ЕС в следващия програмен период и в това отношения оценяваме положително предложения баланс между заеми и грантове в новия инструмент за възстановяване. От ключово значение е кохезионната политика да продължи настоящия ѝ вид. Тя е гаранция, че няма да има задълбочаване на различията в икономическото развитие на региони и страните”, обясни Захариева.
 
Първият български дипломат бе приет и от премиера Андрей Бабиш, с когото тя обсъди мерките за борба с коронавируса, предложението за нов бюджет на ЕС и инструмента за възстановяване на държавите с тежки поражения. На 5 ноември 2019 г. по покана на Бабиш министър-председателят Бойко Борисов участва в срещата „Приятели на кохезията“ в Прага.

Дипломатката и Бабиш разговаряха открито и за охраната на външната граница на ЕС. Бе отправена похвала за това, че България се справя с тази задача отлично, а Захариева запозна премиера Бабиш и с възраженията на България по пакета "Мобилност”.
 
Захариева разговаряла и с председателя на Камарата на депутатите Радек Вондрачек, който отправил поздравления към България за това, че е приложила адекватни и балансирани мерки за овладяване на коронавируса.