През вчерашния ден България се нагледа на акции и арести в президентството. Задържани са двама от най-приближените на президента Румен Радев хора. За издаване на информация от калибъра на държавна тайна е отведен съветникът по сигурността Илия Милушев.

За търговия с обществено влияние с полицейска мярка за задържане в срок от 24 часа е задържан секретарят на президента Пламен Узунов. По същото производство задържаха повторно и бизнесмена Пламен Бобоков, около който стават все големи неща напоследък.

По казусите работят Военната и Специализираната прокуратури. До този час позицията на Президенството е само в писмен вид.

От "Дондуков" 2 заявяват, че прокуратурата е тази, която трябва да обясни причините за акцията, а не самите те.

Кога? Какво? Къде

Прокурорите пристигнаха на "Дондуков" 2 рано сутринта. След претърсвания, часове по-късно бяха задържани двама от екипа на Румен Радев. Пламен Узунов и Илия Милушев.

По-късно, това доведе до протест пред сградата на президентството. Буквално до него се проведе и протест на „Да, България” заради случващото се в „Росенец”.

Двата протеста в един момент се сляха, а при протестиращите слезе и президентът. Той направи остро изказване срещу властта.

“Българската мафия постигна невъзможното – обедини хората срещу себе си. От нас зависи да извадим мафията от изпълнителната власт, да изхвърлим мафията от прокуратурата, която е използвана от мафията за политически щит и репресии”, заяви президентът Радев. 

Протестиращите се насочиха по бул. „Цар Освободител”, за да блокират движението в района на площад „Независимост”.

Как се извърши проверката

Акцията в президентството започна в 9 часа сутринта.  Претърсваха се щателно кабинетите на Узунов и Милушев. ДАНС действаха бързо и скоропостижно и съобщиха, че те вече са без достъп до класифицирана информация. По едно от съдебните производства има още задържани, но засега не са известни задържаните.

Това са неща по две отделни досъдебни производства. Едното е на Военно-окръжната прокуратура, а другото е дело, с което всички са запознати – касае престъпно сдружение за търговия с влияние.

Извършен е обстоен анализ, на базата на събраните доказателства, че това е законосъобразно и правилно”, обясни главният прокурор Иван Гешев.

„По едно от делата във Военно-окръжна проктуратура съветник на президента представя доброволно материали с гриф по закона за класифицираната информация, твърди че си ги е намерил в касата. Логично е да се види какво е имало в касата. И едва ли може да се разчита на добрата воля на това лице, след като няколко пъти е разпитано и предоставя нерегламентирано изнесени матетиали с гриф от Държавна агенция „Разузнаване”, посочи Иван Гешев.